riot

Ruska punk grupa Pussy Riot nastoji se pozabaviti rodnom nejednakošću u NFT prostoru

Ruski punk rok kolektiv Pussy Riot planira pokrenuti DAO za LBTQ+ i žene umjetnice.

Kao što je suosnivačica grupe Nadya Tolokonnikova rekla za Cointelegraph, DAO će raditi na smanjenju rodne nejednakosti koja još uvijek obilježava prostor nezamjenjivih token (NFT) i, šire, te kripto industriju.

Uprkos velikom rodnom jazu u kripto prostoru – oko 60% američkih kripto investitora su bijelci, prema istraživanju iz avgusta 2021. – Nadya je uverena da je još uvek dovoljno rano i da Pussy Riot može da ima uticaj.

“NFT prostor je još uvijek tako mali, osjećam da se sa dovoljno truda može zaista promijeniti,” rekla je.

Nadya već koristi svoju bazu pratilaca kako bi promovisala rad žena i LGBTQ+ umjetnica i povezala ih s potencijalnim kolekcionarima. DAO će nastaviti s tim, ali u mnogo većem obimu.

“Unajmićemo cijeli tim koji će kreirati edukativni materijal za djevojčice koje žele ući u ovaj prostor”, rekla je Nadya.

Punk rock grupa Pussy Riot stekla je svjetsku popularnost svojim provokativnim nastupima i kritikama ruske vlade.

Prošle godine, Pussy Riot je počeo da koristi NFT za prikupljanje novca za društvene svrhe. U martu 2021., video njihovog muzičkog singla “Panic Attack” prodat je za ukupno 178 ETH kao NFT serija. Najveći dio novca tada je doniran žrtvama nasilja u porodici.

„Željela sam da donesem velike komponente ljudskih prava i dobrotvorne akcije u NFT“, rekla je Nadya.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.