women in crypto

Da li je kripto “klub samo za muškarce”? Budućnost finansija nije rodno određena

Prema nedavnim istraživanjima, žene još uvijek upola manje ulažu u kriptovalute i digitalnu imovinu nego muškarci. „Navikla sam da budem jedina žena u sobi“, rekla je Joni Pirovich.

Njen ton nije bio strastven već više kao tvrdnja da je to nepravda. To je bila stvar činjenice, pomiriti se sa istinom. Pirovich je advokat za blockchain i digitalnu imovinu i već godinama je uključena u kripto industriju. Ona je takođe majka dvoje dece.

„Na neki način, bila je prava borba da se moj glas čuje, da me se vidi kao legitimnu osobu za stolom koja ima stavove vrijedne slušanja – a kamoli poštovanja ili slijeđenja.”

Njena tvrdnja nije bila šokantna, jer rodni disparitet u ovoj industriji nije baš nova tema za razgovor. Još u avgustu, CNBC je objavio istraživanje koje je pokazalo da žene i dalje imaju upola manje šanse da ulažu u kriptovalute od muškaraca, pri čemu 16% muškaraca ulaže u odnosu na 7% žena.

Ovi rezultati odražavaju ono što je Finderov Crypto Report tvrdio mjesecima ranije u junu. U njemu se navodi da 22% muškaraca posjeduje barem jednu vrstu kriptovalute, dok je samo 15% žena.
Kripto industrija nalazi se na raskrsnici između finansija i tehnologije, dva sektora koja su tradicionalno opterećena rodnim disparitetom.

Izvještaj Accenture i Girls Who Code za 2021. otkrio je da se rodna razlika među ženama koje rade u tehnološkom sektoru zapravo pogoršala od 1984. godine, sa 35% na 32%. Također je otkriveno da polovina mladih žena koje se bave tehnologijom odustane do 35. godine, dajući povjerenje Piroviechinom nepovoljnom iskustvu u radu u ovoj industriji.

U međuvremenu, istraživački izvještaj Women in VC iz oktobra 2020. otkrio je da su samo 4,9% VC partnera sa sjedištem u Sjedinjenim Državama žene. Podaci postaju još frapantniji kada se pogleda kako se ove brojke slažu u odnosu na žene iz manjinskih grupa — samo 0,2% VC partnera su žene iz Latinske Amerike, a of toga 0,2% su crnkinje.

Susan Banhegyi, autorica knjige Women in Crypto i osnivačica Crypto Women Global, složila se da su problemi s kojima se žene suočavaju u kriptu isti koji muče žene u cijelom spektru industrija u kojima dominiraju muškarci.

“Neke kripto zajednice mogu biti manje nego dobrodošle,” rekla je za Cointelegraph, navodeći uznemiravanje i nedostatak uključenosti, kao samo neke probleme.

Emilie Wright je osnivač PULSE, NFT projekta usmjerenog na dobrotvorne svrhe i pod vodstvom žena. Rekla je da, prema njenom iskustvu, muškarci u industriji imaju tendenciju da prirodno prave prostor za druge muškarce.

“Moje iskustvo, kao žene, je da je teže zauzeti taj prostor, a ako se zalažete za to, često se susrećete sa pitanjima koliko ste zaslužni za to ili za svoj kredibilitet”, rekla je za Cointelegraph. “Da sam muškarac, vjerovatno bih se osjećala prihvaćenije, manje sumnjala u sebe i osjećala bih se manjim “uljezom” u kripto prostoru.”

Jaz u usvajanju

Rodne prepreke ne dolaze samo za žene koje žele da rade u kripto industriji, već i za one koje žele da ulažu u nju.

Prethodni diskurs o kripto rodu težio je okrivljavanju averzije prema riziku. Kripto čini notorno nestabilnu investiciju koja je faktor privlačenja za mnoge investitore koji jure za unosnim dobicima. Žene stereotipno imaju tendenciju da budu konzervativnije i sklonije riziku prilikom investiranja.

Ali, možda je ovo lak odgovor na komplikovano pitanje. Wright je sugerisala da ako averzija prema riziku postoji među ženama investitorima, to je samo zato što je „društveno prihvatljivije“ da se muškarci kockaju i preuzimaju rizik. „Možda postoji pritisak na nas žene da budemo sigurnije i da se držimo poznatog. Za mene je ovaj rizik mnogo značajnije prepoznat u prostoru kriptovaluta i vidim manje žena uključenih u kriptovalute.” Dodala je da je, kada je tek počela da ulaže u kriptovalute, provela sate učeći o industriji nakon što je radila svoj uobičajeni posao od devet do pet. Rekla je: „Pitam se da li, kao ženama sa porodicama, obavezama i zauzetim životima, to zaista otežava ulazak u ovaj prostor.”

Amy-Rose Goodey, menadžerica za operacije i članstvo u Blockchain Australia, ima alternativno objašnjenje. Rekla je da žene obično izbjegavaju investiranje jer nisu sigurne u svoje razumijevanje kako kripto funkcioniše, te ne traže pomoć iz straha da će biti ismijane, navodeći: „Izjava ‘žene su nesklone riziku’ nastavila je da kruži kao primarni razlog zašto žene ne ulažu u kriptovalute. Po mom iskustvu, to nije slučaj. Žene veoma žele da investiraju, ali se ne osećaju samopouzdano u procesu kupovine.” „Žene su više zabrinute zbog toga što ne znaju kako da kupe Bitcoin, a ne zbog gubitka početne investicije“, rekla je ona. “Čini se da je to više pitanje samopouzdanja nego averzije prema riziku.”

Njihove teorije su potkrijepljene istraživanjima, koja pokazuju da je samopouzdanje pojedinca daleko najrasprostranjeniji prediktor averzije prema finansijskom riziku – bez obzira na stvarnu finansijsku pismenost pojedinca.

Goodey je također rekla da kripto industrija već počinje praviti korake ka rodnom paritetu dok se kreće ka uobičajenom usvajanju: “Sa mjesta na kojem se ja nalazim sve je veći broj žena koje se upuštaju u kriptovalute i ulaganja. Ne vidim usporavanje u skorije vrijeme s rastućim apetitom za ovu klasu imovine.”
To je istina, broj žena koje zaranjuju u kripto prostor ove godine je naglo skočio kako se približavamo prihvatanju mejnstrima.

U istraživanju Velike Britanije iz januara ove godine, Gemini je otkrio da žene čine 41,6% od 2.000 ispitanika koji su bili sadašnji ili prethodni kripto investitori. Također je otkriveno da je 40% ispitanika koji su rekli da planiraju investirati u kriptovalute bile žene.

U julu, Robinhood COO Gretchen Howard je izjavila da je broj žena koje koriste aplikaciju za trgovanje porastao za 369% u odnosu na prethodnu godinu.

Posmatrajući istorijske podatke o rodnoj nejednakosti u kriptovalutama, pokazuju se prilično niska mjerila za rast. 2013. godine istraživanje na kripto forumima širom interneta je pokazalo da je od 1.000 ispitanih “korisnika bitcoina”, 95,2% su bili muškarci. Studija brokera eToro-a u februaru ove godine pokazala je da su 15% njegovih korisnika bile žene, što je povećanje u odnosu na 10% od prethodne godine.

Put do ravnopravne zastupljenosti

Što se tiče puta ka ravnopravnoj zastupljenosti, Pirovich je rekla da muškarci moraju biti dio tog rješenja. Rekla je: „Radi se o tome da muškarci podrže žene i da prepoznaju da se nalazite na panelu koji se sastoji isključivo od muškaraca. Samo odaberite da ne budete dio toga dok barem još jedna žena ne progovori i dok na tom panelu ne bude ravnopravnija ili raznovrsnija zastupljenost.”

Wright se složila, rekavši da „postoje nevjerovatni muškarci koji podržavaju i osnažuju žene na pravi način, ali treba još mnogo toga da se uradi“. Banhegyi je govorila o važnosti rodnog pariteta u radnoj snazi, navodeći: „Što više žena radi u ovoj industriji, to bolje, jer muško-ženska zajednica je temelj svake platforme“.

Kripto ima potencijal da osnaži žene i pruži im veću kontrolu nad svojim finansijama. A za mnoge žene, mejnstrim usvajanje je već počelo da uklanja neke od barijera pristupačnosti koje su prije stajale između njih i potencijalnih dobitaka.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.