cvi

Indeks nagle promjene Kriptovaluta

Indeks nagle promjene kriptovaluta je decentralizovano rješenje koje se koristi za upoređivanje cijena kriptovaluta u odnosu na kompletno kripto tržište.

Index omogućava DeFi korisnicima da se zaštite ili da profitiraju od naglih promjena u kripto tržištu.
Ovaj indeks funkcioniše kao kripto verzija VIX-a (S&P 500 Volatility Index) i predstavlja očekivanje promjena na tržištu u narednih 30 dana.

COTI je projekat koji stoji iza razvoja i puštanja u rad CVI, lansirao je i decentralizovani trejding sistem, koji omogućava jednostavan način kupovine i prodaje u kladu sa indeksom.

CVI je razvijen i lansiran na glavnoj mreži Ethereuma, 20. januara 2021. od strane COTI tima, a u saradnji sa profesorom Dan Galai, kreatoromVIX-a i članom upravnog odbora CVI. Kripto indeks naglih promjena omogućava korisnicima da se zaštite od naglih promjena na tržištu i nepovratnih gubitaka.

Za one koji nisu upoznati sa terminom, VIX je indeks koji mjeri nagle promjene na tržištu dionica, a bazira se na promjenama S&P indeksa opcija. Takođe se naziva i „Market Fear Index“.

Na sličan način, CVI pomaže korisnicima da trejduju 30 dana, pomoću primjenjenih naglih promjena Ethera i Bitcoina, koristeći Black-Scholes, model za cijene opcija, koji obezbjeđuje raspon cijena od 0 – 200. Black-Scholes je cjenovni model koji se koristi za određivanje pristojne cijene, za call ili put opciju, a bazira se na 6 promjenjivih: nagla promjena, tip opcije, stvarna cijena opcije, vrijeme, udarna cijena i stopa rizika.

CVI je napravljen proračunavanjem decentralizovane nagle promjene indeksa cijena opcija kriptovaluta, zajedno sa analizom očekivanja nagle promjene na tržištu u budućnosti. Trejderi mogu da koriste indeks da se sačuvaju ili da špekulišu svoj portfolio, ukoliko misle da će promjene u kriptu da se povećaju. Kao što je ranije spomenuto, indeks može varirati između 0 i 200. Broj 200 pokazuje maksimalan nivo promjene na tržištu, dok nula predstavlja minimum. Kada god vidimo da se ETH i BTC padaju značajno, indeks će naglo rasti u suprotnom smijeru.

Korisnici mogu otvoriti poziciju na CVI platformi jednostavnim spajanjem na MetaMask ekstenziju u internet pretraživaču, a zatim birajući opciju kupi ili prodaj, u zavisnosti od toga na kojoj strani naglih promjena žele da trejduju. Pozicije se mogu zauzeti korištenjem USDC, ETH i COTI.

Pored trejdovanja ovim indeksom, korisnici takođe mogu učestvovati pružanjem likvidnosti platformi. Trenutno, pružanje likvidnosti je moguće u CVI/USDC i CVI/ETH a oni koji pružaju likvidnost primaju naknadu u obliku GOVI tokena (GOVI token služi za upravljanje CVI protokolom i platformom). Interesantna mogućnost je da pružaoci likvidnosti u CVI, imaju ulogu kontra strane za svaki trejd koji se izvrši na platformi. Drugim riječima, ako je trejder kupio osiguranje protiv naglih promjena, ili protiv stagnacije, pružaoci likvidnosti imaju ulogu osiguravajuće kompanije. Pružaoci likvidnosti na ovaj način imaju odličnu poziciju, jer je mnogo unosnija nego što je pružanje likvidnosti za nisku naknadu, sa velikim rizikom od gubitka.

CVI projektom upravlja GOVI token i imaoci ovog tokena mogu glasati o stvarima kao što je korištenje pozajmica (leverage), takse za korištenje platforme, korištenje depozita, i sredstva za trgovanje. GOVI token omogućava imaocima da sakupljaju takse od platforme, zaključavanjem tokena. Inicijalno, GOVI token je pušten putem airdrop-a COTI imaocima, i jedino se može dobiti korištenjem CVI platforme.

Pošto je CVI u potpunosti razvijen od strane COTI tima, u početku, imaoci COTI tokena su najviše profitirali od GOVI raspodjele, ali sada svako ko posjeduje GOVI token može profitirati zaključavajući token na platformu.
Da bi se izbjegle visoke naknade za korištenje platforme na Ethereum blockchainu, tim je uspio da napravi model za optimizaciju ugovora, kojim su smanjeni troškovi za oko 40%. Dodatno, korisnici takođe mogu profitirati na jeftinijoj varijanti, koristeći platformu na Polygon sidechain-u.

CVI koristi Chainlink-ovo decentralizovano proročanstvo, da sakupi podatke tržišta opcija iz nekoliko off-chain izvora i da ih dostavi on-chain.

Da bi obezbjedio decentralizaciju i transparentnost, arhitekruta Chainlink-a koristi višestruka nezavisna proročanstva, koja koriste vanjske adaptere da dobiju podatke od trejdinga opcijama širom tržišta, da bi se proračunao CVI. CVI koristi Deribit berzu, kao glavni izvor podataka, za proračun indeksa, jer je najnaprednija i najusvojenija platforma za finansijske derivate i opcije.

Šta platforma planira u budućnosti?

Zajedno sa skorijim prelaskom sa USDT na USDC i intergracijom sa investing.com, osnivači CIV su objavili novih i uzbudljivih mogućnosti na protokol.

Prvo je lansiranje tokena za nagle promjene kroz CVOL (Crypto volatility token) i ETHOL (Etehereum volatility token). Ovi tokeni se mogu shvatiti kao zamotani (wraped) za otvaranje prodajnih pozicija na CVI i mogu biti trgovani na DEX-ovima koji podržavaju Ethereum. Ovi tokeni održavaju svoju valutu kroz stvarnu vrijednost tokena, sa sličnom prilagodljivom arhitekturom, kao što je arhitektura tokena Ampleforth. Ovi tokeni mogu biti korišteni kao strategijski tokeni, na drugim sličnim DEX-ovima.

Zajedno sa ovim dolazi i uvođenje tokena za pozajmice sa naglom promjenom (leveraged volatility ETHVOL-X2 i ETHVOL-X3) koji će biti podržani sa istim bazenima likvidnosti i moći će se trgovati u različitim DEX okruženjima.

U naporu da se napravi prihvatljivije korisničko iskustvo, bez žrtvovanja osnovne cijene Ethereum mainchain-a, tim takođe planira da lansira CVI na Optimistic Roolup lancu Arbitrum. Na samom kraju, plan razvoja ovog projekta takođe ima za cilj da poveća saradnju i integraciju dodatnih on-chain proročanstava, osim Chainlink-a. Plan je da se kreira GOVI DAO (GOVI decentralised autonomous organisation), da bi se vlasnicima GOVI tokena dala prilika da donose odluke o smijeru kretanja CVI platforme, i implementira zaštita sistema od jedinstvenog rizika za korisnike DEX-ova.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.