chainlink kriptovaluta

Šta je Chainlink i zašto je važan u svijetu kriptovaluta?

Osnovan 2017. godine, Chainlink je sloj apstrakcije blockchain-a koji omogućava univerzalno povezane pametne ugovore. Putem decentralizovane Oracle mreže, Chainlink omogućava blockchains-u da bezbjedno stupi u interakciju sa spoljnim izvorima podataka, događajima i načinima plaćanja. Na ovaj način pruža kritične informacije van lanca, potrebne kompleksnim pametnim ugovorima da postanu dominantni oblik digitalnih ugovora.

Mrežu Chainlink vodi velika zajednica dobavljača podataka otvorenog koda, operatora čvorova, programera pametnih ugovora, istraživača, revizora bezbjednosti i još mnogo toga. Kompanija se usredsređuje na osiguravanje da je decentralizovano učešće zagarantovano za sve operatore čvorova i korisnike koji žele da doprinesu mreži.

Da biste saznali više o ovom projektu, pogledajte naše duboko uranjanje u Chainlink.

Ko su osnivači Chainlink -a?

Sergej Nazarov je saosnivač i izvršni direktor kompanije Chainlink Labs. Diplomirao je poslovnu administraciju na Univerzitetu u New Yorku, sa fokusom na filozofiju i administraciju. Njegova profesionalna karijera započela je kao nastavnik na NIU Stern School of Business. Nazarov je 2009. godine saosnivač ExistLocal-a, peer-to-peer tržišta za autentična lokalna iskustva.

2014. godine takođe je saosnivač CriptaMail-a, potpuno decentralizovane usluge e-pošte zasnovane na blockchain-u. Nazarov se 2014. godine udružio sa Steve Ellis-om i pokrenuo SmartContract, platformu koja oživljava pametne ugovore povezujući ih sa spoljnim podacima i široko prihvaćenim bankovnim plaćanjima. SmartContract je bio jedan od preduzetničkih poduhvata koji je vodio Sergeja Nazarova do osnivanja kompanije Chainlink.

Steve Ellis je diplomirao računarstvo na Univerzitetu u New Yorku 2010. Odmah nakon diplomiranja postao je softverski inženjer u Pivotal Labs. 2014. godine saosnivač je Secure Asset Exchange, kompanije koja omogućava lak pristup decentralizovanoj razmjeni imovine na Internetu.

Šta čini Chainlink jedinstvenim?

chainlink cijena

Chainlink je jedna od prvih mreža koja omogućava integraciju podataka van lanca u pametne ugovore. Sa mnogim pouzdanim partnerima, Chainlink je jedan od glavnih igrača u oblasti obrade podataka. Zbog integracije podataka van lanca, Chainlink je privukao pažnju brojnih pouzdanih provajdera podataka, uključujući Brave New Coin, Alpha Vantage i Huobi. Dobavljači podataka mogu prodati pristup podacima direktno Chainlink-u, čime unovčavaju informacije koje imaju.

Kao decentralizovana mreža, Chainlink omogućava korisnicima da postanu operatori čvorova i zarađuju prihod pokretanjem kritične infrastrukture podataka potrebne za uspijeh blokova. Chainlink koristi veliku zbirku operatora čvorova za kolektivno napajanje širokog spektra decentralizovanih oracle mreža, uživo u proizvodnji, koje trenutno obezbjeđuju milijarde vrijednosti za vodeće DeFi aplikacije poput Synthetix, Aave, iEarn i drugih.

Koliko Chainlink (LINK) novčića ima u opticaju?

Tokom početne ponude kovanica (ICO) za LINK, Chainlink je najavio ukupnu i maksimalnu ponudu od 1.000.000.000 LINK tokena. Trenutna ponuda je oko 419.009.556 žetona LINK-a, ili oko 42% ukupne ponude.

Prema ICO dokumentaciji, 35% ukupne ponude tokena otići će za operatere čvorova i podsticaj ekosistema. Još 35% žetona LINK-a distribuirano je tokom događaja javne prodaje. Na kraju, preostalih 30% ukupne ponude tokena bilo je usmereno prema kompaniji radi daljeg razvoja ekosistema i mreže Chainlink.

Kako je mreža Chainlink zaštićena?

Kao token ERC-20 zasnovan na Ethereum-u, Chainlink je osiguran mehanizmom konsenzusa za dokaz udela ili Proof of Stake (PoS). Za razliku od konsenzusa o dokazima o radu (PoV) koji koristi Bitocin, PoS se oslanja na količinu uloženih žetona za izbor kvalitetnih čvorova.

PoS protokoli su stvoreni sa idejom da se bore sa ogromnom potrošnjom energije koju zahtjevaju PoW sistemi. PoS modeli postaju sve popularniji jer im je potrebno manje električne energije i lako ih je skalirati. Dok se PoW pokazao kao pouzdan mehanizam konsenzusa, Ethereum i svi drugi ERC-20 tokeni brzo rastu i postavljaju trend u prostoru i vremenu.

Gde možete kupiti Chainlink (LINK)?

Chainlink i LINK token su među najpopularnijim kriptovalutama na tržištu. S obzirom na to, mnoge berze se bore da počnu nuditi trgovine LINK-om. Jedna od najboljih berzi za kupovinu Chainlink-a je Binance.

Ostale berze koje nude trgovanje na LINK-u uključuju:

  •      Huobi Global
  •      Coinbase Pro
  •      Gate.io
  •      Kraken

Važno je uzeti u obzir činjenicu da ulaganje u kriptovalutu nosi rizik, kao i svaka druga investicija.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.