usdt myanmar

Vlada Mjanmara proglašava stabilnu valutu USDT zvaničnom valutom

Ministar finansija Vlade nacionalnog jedinstva (NUG) rekao je da će korištenje Tether-a povećati brzinu trgovine i efikasnost plaćanja.

Mjanmarska vlada iz sjene, Vlada nacionalnog jedinstva (NUG), koju predvode pristalice zatvorene liderke Aung San Suu Kyi, proglasila je stabilni novčić Tether (USDT) zasnovan na američkim dolarima kao zvaničnu valutu za lokalnu upotrebu.

Prema izvještaju objavljenom u Bloombergu, NUG će prihvatiti Tether za svoju tekuću kampanju prikupljanja sredstava koja nastoji da sruši trenutni vojni režim u Mjanmaru. Vlada iz sjene je takođe prikupila 9,5 miliona dolara prodajom „specijalnih trezorskih obveznica proljetne revolucije“ ponuđenih dijaspori Mjanmara širom svijeta. Grupa ima za cilj da prikupi milijardu dolara prodajom obveznica NUG-a.

Ministarstvo za planiranje, finansije i investicije NUG-a objavilo je u ponedeljak na Fejsbuku saopštenje u vezi sa tim potezom.

odluka vlade mjanmara

 

Odluka NUG-a da Tether postane zvanična valuta podriva zabranu kriptovaluta koju je uvela Centralna banka Mjanmara u maju prošle godine.

Inkorporacija Tether-a kao zvanične valute za lokalnu upotrebu je podstaknuta zabrinutošću za privatnost i zapljenom sredstava od strane trenutnog režima. Ministar finansija NUG-a je rekao da je glavni razlog za usvajanje Tether-a „upotreba u domaćinstvu kako bi se olakšala i ubrzala trenutna trgovina, usluge i sistemi plaćanja“.

Francuski Senat i Evropski parlament su u oktobru 2021. godine priznali NUG kao zvaničnu vladu Mjanmara; međutim, Sjedinjene Države nisu napravile nikakav potez u ovom pravcu. Odluka NUG-a da prihvati i koristi Tether stabilni novčić, mogla bi da postane tačka diskusije među nacijama, posebno u vrijeme kada američka vlada želi da nametne strogu politiku izdavanja stabilnih novčića.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.