Dusk-Network

Predstavljamo vam Dusk Network

Šta je Dusk Network?

Opisuje se kao blockchain za programabilne i povjerljive finansijske instrumente, koje pokreću Zero Knowledge dokazi i novel Private PoS (Proof of Stake) leader extraction konsenzus protokol. Dusk Network je blockchain za privatnost finansijskih aplikacija. Ovo je layer 1 blockchain koji pokreće povjerljivi finansijski ugovor (Confidential Security Contract – XSC) i podržava vlastite povjerljive pametne ugovore.

Dusk Network planira da prevaziđe zahtjeve i potrebe finansijskih tržišta. Srž njenog dizajna jeste velika propusnost javne infrastrukture, direktno poravnavanje konačnosti transakcija i striktna privatnost podataka.

Direktno poravnavanje konačnosti – Distribuirana infrastruktura finansijskog tržišta (dFMI) bi trebala obezbijediti jasno i konačno poravnavanje transakcija. Na Dusk Network, transakcije su brze, izvršavaju se u roku od nekoliko sekundi, i postižu momentalno on-chain finaliziranje.

Privatnost – Dusk Network obezbjeđuje potpunu privatnost korisnika i omogućava decentralizovanim aplikacijama i trećim stranama, da strogo poštuju zahtjeve, dok istovremeno omogućava privatnost podataka. Ovo povećava mogućnost obavljanja poslovnih procesa on-chain, što dovodi do značajnog smanjenja troškova.
Javnost – Korisnicima ne treba odobrenje od ovlaštenog zastupnika da bi koristili Dusk Network. Pored ovoga, potrebni su samo minimalni i skromni IT resursi da bi se pristupilo mreži. Svi korisnici koji posjeduju DUSK token, mogu učestvovati u konsenzusu.

Kako ovo funkcioniše?

Kroz upotrebu modela za transakcije zvanog Phoenix, Dusk Network se fokusira na obezbjeđivanje privatnosti i anonimnosti, za pametne ugovore kao i za transakcije. Dodatno, tokeni upotrijebljeni na Dusk Network-u se mogu graditi na Zedger-u, modelu hibrida za očuvanje privatnosti baziranom na Phoenix-u, specijalno dizajniranom za finansijske tokene.

Segregated Byzantine Agreement (SBA) konsenzus mehanizam obezbjeđuje ovu mrežu. Prema riječima tima Dusk Network, SBA je poboljšanje mehanizma sa dokazom udjela (Proof-of-Stake) jer kombinuje postojeće ideje kao što je cryptographic sortition (lottery – lutrija), nevidljivost vremenski ograničenih transakcija i modula reputacije da poveća šanse odabira poštenih čvorova i dalje promoviše decentralizaciju.

DUSK tokeni se mogu koristiti kao osnovni tokeni za pokretanje transakcija, mogu se koristiti kao atomic swaps, ili se mogu koristiti za izvršavanje pametnih ugovora. DUSK se može i ulagati, da bi ste učestvovali u konsenzusu i koristi se kao sredstvo za razmjenu DUSK valute. U budućnosti, Dusk tim planira da proširi upotrebu DUSK-a dodajući ga na on-chain sistem upravljanja.
Dusk Network je osnovan 2018 godine, sa sjedištem u Amsterdamu, u Holandiji.

Gdje možete kupiti DUSK?

Dusk tokene možete kupiti na svim većim kripto berzama kao što su: Binance, Gate.io, Bitfinex, Bittrex, Binance DEX i drugim.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.