theta

Predstavljamo vam THETA blockchain mrežu za video streaming

Šta je THETA

Theta (THETA) je blockchain mreža napravljena za video streaming. Lansirana u martu 2019. godine, glavna mreža Theta radi na principu decentralizovane mreže u kojoj korisnici dijele brzinu i kompjuterske resurse na principu peer-to-peer (P2P). Savjetnik projekta je Steve Chen, saosnivač YouTube-a i Justin Kan, saosnivač Twitch-a.

Theta posjeduje svoj kripto token, THETA, koji omogućava razne zadatke za upravljanje mrežom, i ukuljučuje Google, Binance, Blockchain ventures, Gumi, Sony Europe, i Samsung kao Enterprise validatore, zajedno sa Guardian mrežom koja posjeduje hiljade guardian čvorova kojima upravlja zajednica.

Developeri kažu da je cilj projekta da preoblikuje video streaming industriju u sadašnjoj formi (centralizovanoj), lošu infrastrukturu i visoke cijene, što na kraju dovodi do lošeg iskustva korisnika. Kreatori sadržaja, takođe, zarađuju manje zbog barijera između njih i krajnjih korisnika.

Ko su osnivači Theta?

Theta su zajedno osnovali Mitch Liu i Jieyi Long 2018. godine. Liu ima dugogodišnju istoriju u gejming i video industriji. On je saosnivač kompanije za video oglase Tapoy, mobilnog društvenog gejming startapa Gameview Studios i Theta.tv live streaming platforme čija Dapp je bila prva koja je napravljena na Theta protokolu.
Long je drugi osnivač Theta. Takođe ima dugogodišnje iskustvo u automatizaciji dizajna, gejmingu, virtuelnoj realnosti, i u distribuciji sistemima za široku namjenu. Autor je nekoliko peer-reviewed akademskih radova i posjeduje razne patente za video streaming, blockchain i virtuelnu realnost.

Theta sada ima skroman tim, a njihova zvanična web stranica navodi korporativne investitore kao što je Samsung NEXT, Sony Innovation Fund, medijske investitore kao što je BDMI Bertelsmann Digital Media Investments, CAA Creative Artists Agency, i tradicionalne Silicon Valley VCs (Venture Capitals) uključujući DCM, Sierra Ventures i VR Fund.

Šta Theta čini jedinstvenim?

Glavni biznis koncept Theta jeste da decentralizuje video streaming, dostavljanje podataka i edge computing, čineći ih efikasnijim, isplativijim po pitanju troškova i fer prema učesnicima u industriji.

Mrežu pokreće njen blockchain, sa dva tokena poznata kao Theta (THETA) i Theta Fuel (TFUEL) koji snabdijevaju unutrašnju ekonomiju.

Privlačnost Theta nalazimo u tri segmenta. Gledaoci su nagrađeni boljim kvalitetom streaming usluge, kreatori sadržaja povećavaju njihova primanja, a posrednici (video platforme) štede novac na izgradnji infrastrukture i povećavaju oglašavanje kao i prihode od pretplate.

Korisnici su podstaknuti na oboje, da koriste mrežu i da dijele mrežne resurse, a kao nagradu dobiju TFUEL tokene. Platforma je otvorenog koda, svi koji posjeduju tokene dobijaju dio upravljačkih moći. Pored videa, podatka i korištenja računara, Theta privlači i interesovanja developera za pravljenje aplikacija (Dapps) na njenoj potpuno opremljenoj EVM platformi za pametne ugovore.

Kako je Theta mreža osigurana?

Theta koristi finansijski privlačnu šemu da obezbijedi učešće korisnika u upravljačkim aktivnostima, i time poboljša sigurnost svoje mreže od strane samih korisnika.

Mreža se oslanja na PoS (proof-of-stake) i koristi multi level Byzantine Fault Toelrance (BFT) mehanizam konsenzusa da izbalansira sigurnost sa velikom propusnosti transakcija.

Lansiranjem Guardians čvorova u junu 2019. godine, Theta je obezbijedila da ni jedan pojedinac ne može kontrolisati cijelu mrežu bez obzira na to koliko tokena posjeduje i koliko se zalaže u bilo kom momentu.

Gdje možete kupiti Theta?

Theta tokene možete kupiti na sljedećim kripto berzama: Binance, Gate.io, Crypto.com, Huobi Global, OKEx i mnogim drugim.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.