blockchain kompanije

81 od 100 najboljih kompanija koristi blockchain tehnologiju, pokazuje istraživanje Blockdata

Od samo dve kompanije – PayPal -a i Walt Disney-a – koje su se 2014. godine bavile blockchainom, usvajanje tehnologije blockchaina eksponencijalno je poraslo. Sada 81 od 100 najvećih svetskih javnih kompanija prema tržišnoj kapitalizaciji koristi blockchain tehnologiju, od kojih 27 ima potpuno funkcionalan živi proizvod, navodi se u istraživačkoj kompaniji blockchain Blockdata.

Najnovije istraživanje Blockdata ispituje koliko od 100 najboljih javnih preduzeća u svijetu koristi tehnologiju blockchaina, kompanije u koje su oni uložili i njihov javni stav o kriptovaluti.

Sazrijevanje blokchain tehnologije

Od 81 kompanije, 65 aktivno razvija blockchain rješenja, dok 16 ostaje u fazi istraživanja. Microsoft, Amazon, Tencent, Nvidia, J.P. Morgan, Walmart, Alibaba, PayPal, Samsung i Kineska banka su među 27 kompanija koje imaju aktivne blockchain operacije. „To zaista pokazuje da tehnologija sazrijeva među velikim institucijama“, rekao je suosnivač Blockdata-e Lucas Schweiger u intervjuu za Forkast.News.

“Jasno je da se usvajanje blockchaina dešava među preduzećima, sa sve većim interesovanjem onih koji su stajali po strani”, napisao je Schweiger u izvještaju. „Tehnologija je godinama hvaljena i osuđivana u javnosti, ali postaje sve očiglednije da je tehnologija dosljedna i stabilna tokom ovih promjenljivih ciklusa tržišnih cijena.

firme koje koriste blockchain

Izgradnja Blockchain infrastrukture

Blockdata-ino istraživanje je otkrilo da se blockchain tehnologija koristi u oblastima kao što su plaćanja, identitet i ugled, finansiranje trgovine, bankarstvo, lanac snabdjevanja i logistika, sa slučajevima upotrebe koji uključuju blockchain kao uslugu (BaaS), međubankarske transakcije i praćenje.

Izgradnja blockchain infrastrukture za slučajeve višestruke upotrebe koji uključuju upravljanje finansijama ili lancem snabdjevanja bio je ključni trend. Američki gigant e-trgovine Amazon, kao i kineske tehnološke kompanije Alibaba i Tencent razvile su blockchain kao servisne proizvode koji imaju za cilj da pomognu drugim kompanijama u izgradnji sopstvenih aplikacija za blockchain. Samsungova podružnica za tehnologiju i sigurnost južnokorejskog konglomerata Samsung SDS nudi niz proizvoda zasnovanih na blockchain-u, poput korporativne blockchain platforme pod nazivom Nexledger, platforme za praćenje lanca snabdjevanja pod nazivom Cello Trust, i Samsung blockchain novčanika, novčanika koji nije namjenjen za korisnike Galaxy telefona.

Mnoge velike privatne kompanije – koje nisu uključene u izvještaj – takođe koriste blockchain. Kineski telekomunikacioni provajder Huawei rekao je ove nedjelje da je njegov blok-lanac Huawei  Cloud primjenjen u više od 70 projekata u sedam velikih industrija, pomažući kompanijama da brzo, efikasno i po niskim cijenama izgrade aplikacije za industriju blockchaina na nivou preduzeća. Na primjer, usluga digitalnog autorskog prava blockchain DCI olakšava zaštitu digitalnih autorskih prava. Blockchain tehnologija takođe omogućava praćenje autentičnosti čaja i smanjenje falsifikovanja.

„Preduzeća shvataju da im je potrebno da razviju alate kako bi dodatno smanjili vrijeme potrebno za primjenu tehnologije“, rekao je Jonathan Knegtel, suosnivač Blockdata i generalni direktor, u intervjuu za Forkast.News. “Ovo je temelj koji treba učiniti prije nego što u budućnosti možemo usvojiti široke razmjere.”

Blockdata je otkrila da postoji 30 različitih tehnologija distribuirane knjige (DLT) koje trenutno koristi 100 najboljih javnih preduzeća. Hiperledger Fabric je bio najpoželjniji DLT, sa 26% kompanija koje ga koriste, zatim Ethereum sa 18%, ConsenSys’ Quorum sa 11% i  R3’s Corda sa 8%.

Tehničke i finansijske kompanije vode blockchain investicije

Blockdata je takođe otkrila da je 36 od 100 najboljih javnih kompanija uložilo kolektivnih 3,5 milijarde dolara u 101 blockchain kompaniju kroz 140 rundi ulaganja. Kompanije koje su dobile svoja investiciona sredstva uglavnom su fokusirane na infrastrukturu blokova, plaćanja, poslovne usluge i druge usluge blockchaina. Tehnološke i finansijske kompanije predvodile su blockchain investicije, a Alphabet – matična kompanija Google -a – do sada najaktivniji investitor, učestvovao je u 23 runde i uložio preko 600 miliona dolara, prema Blockdata

Ali iako mnoge od 100 najboljih kompanija možda kupuju tehnologiju blockchain-a, njihov stav prema jednom od najuglednijih slučajeva upotrebe tehnologije kriptovalutama je neutralan. Moglo bi se smatrati da samo 32 kompanije imaju pozitivan stav o kriptovaluti.

„Najvažnije je da su neke od ove 32 pozitivne kompanije finansijske institucije koje su istorijski negativno gledale na kriptovalute, ali se postepeno mijenjaju na osnovu potražnje od strane klijenata“, navodi se u izveštaju Blockdata.

„Blockchain tehnologija sazrijeva sve brže. Mnogi ljudi rade na tome da se osnovna infrastruktura, osnovni uslužni program za podatke, nadogradi. Ono što sada vidimo je sledeća nadogradnja u pogledu mreža za prenos podataka “, rekao je Knegtel. “Blockchain je tu da ostane.”

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.