portfoilo

Trebalo bi da imate kriptovalute u svom portfoliu, bez obzira na godine -kažu savjetnici

Prema nekim finansijskim savjetnicima, investitori svih uzrasta bi trebalo da žele da dodaju kriptovalute u svoj portfolio.

„Prije četiri godine, možda je 1 od 10 klijenata ili potencijalnih klijenata dolazio na vrata želeći da saznaju više o digitalnoj imovini i kriptovaluti“, rekao je sertifikovani finansijski planer Daglas Bonepart, predsjednik kompanije Bone Fide Wealth u Njujorku, koja uglavnom radi sa milenijalcima. “Danas, za samo četiri godine, mislim da je to bliže 50%.”

Još uvijek postoji tona edukacije koja treba da se uradi za ostalih 50%, rekao je Bonepart, član savjetničkog vijeća CNBC-a, tokom samita finansijskih savjetnika CNBC-a u srijedu.

Klijenti Ivory Johnsona obično su malo stariji, ali takođe se oslanjaju na kriptovalute, rekao je CFP i osnivač Delancey Wealth Management-a.

„Kad god imate 65-godišnjeg muškarca sa Long Islanda da vas nazove i razgovara sa vama o ripple-u, ono što vam govori je da oni vode te razgovore sa svojim prijateljima“, rekao je Johnson, koji je takođe član Savjetodavnog vijeća CNBC-a.

Ako ste zaradili mnogo novca

Ako ste radoznali da uđete u kriptovalute, savjetnik vam može pomoći da pronađete pravi balans u svom portfoliu. Neki bi vam takođe mogli pomoći da kupite coine ili investirate u druge proizvode sa izloženošću, kao što su Bitcoin Trust ili fondovi kojima se trguje na berzi.

Takođe je korisno raditi sa savjetnikom ako već posjedujete neku kriptovalutu, posebno ako ste zaradili mnogo novca na toj imovini.
„Stvari koje radimo kao finansijski planeri i finansijski savjetnici za naše klijente se ne mijenjaju jer se pojavila nova klasa imovine i sada postoji potražnja za njom“, rekao je Bonepart. „I dalje se morate držati onih stvari koje pomažu vašim klijentima da dođu do ciljeva koje su sebi postavili.
Sa klijentom ili potencijalnim klijentom koji je zaradio mnogo novca na kriptu, Bonepart voli da ih ohrabruje da koriste zaradu za ostvarivanje svojih velikih ciljeva. To može biti kupovina kuće ili otplata duga, rekao je.

Za druge klijente, važno je da vide kriptovalute kao dugoročnu investiciju, rekao je Džonson.

„Očigledno što je klasa imovine nestabilnija, to je duži vremenski okvir koji želite“, rekao je on, dodajući da su mnoge akcije u S&P 500 jednako promjenjive baš kao i Bitcoin.

Prihvatanje volatilnosti

Svakako, kriptovalute su veoma nestabilne, što može biti prepreka i za savjetnike i za investitore.

„Nisam iznenađen što savjetnici to vide kao rizično“, rekao je Johnson. “Osam puta je nestabilniji od S&P 500.”

Ipak, savjetnici bi trebalo da budu edukovani o sredstvima kako bi mogli da razgovaraju sa klijentima koji su zainteresovani, rekao je on. „Ovo je samo funkcija da ostanete relevantni, bez obzira da li to stavljate u portfolio ili ne, mislim da to čini medveđu uslugu vašim klijentima ako niste obrazovani“, rekao je Johnson.

Bonepart se slaže. „Ako ste zainteresovani da proširite svoju praksu u narednih 10 do 20 godina, a ne obrazujete se čak i ako se ne slažete sa svim tim, vjerovatno ćete se mukotrpno boriti da nešto napravite“, rekao je on.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.