jeeee

Solo Bitcoin rudar osvaja dobitak od 3.125 BTC, rješavajući važeći blok

 

Solo rudar je zaradio oko 200.000 dolara nagrade za validaciju bloka 841.286.
Jedan Bitcoin rudar je prkosio izgledima tako što je sam riješio Bitcoin blok, dajući mu punih 3.125 Bitcoin

Dana 29. aprila, softverski inženjer i administrator iz solo rudarskog pula ckpool, Con Kolivas, objavio je za X da je rudar riješio 282. solo blok u istoriji Bitcoina.

Dodao je da je solo rudar imao veliku stopu heširanja od oko 120PH (peta heš) u to vrijeme, što je ekvivalentno oko 0,12 EH (exa heš), sa prosjekom od oko 12PH tokom sedmice, što je otprilike 0,02% ukupne mreže hash rate.

Nagrada za rješavanje bloka 841,286 nedavno je smanjena sa 6,25 BTC na 3,125 BTC nakon prepolovljenje Bitcoina na blok 840,000 20. aprila, što znači da je vrijedio oko 200,000 dolara po cijenama BTC u to vrijeme.

jeeee1
Kolivas je proučio sažetak rješavanja blokova, pretpostavivši da je ovaj veliki rudar ili nedavno prešao sa zajedničkog rudarenja nakon prepolovljenja „vjerovatno zato što više ne nadoknađuje troškove električne energije“ za šansu za solo blok. Ili to ili su “povremeno heširali/iznajmljivali velike količine solo”, dodao je.

Podvig je izvanredan jer je rudarenje validnog solo bloka  izuzetno rijedak događaj sličan dobitku na lutriji. Toliko je rijedak da se dogodio samo 282 puta od oko 841.300 blokova koji su proizvedeni od početka Bitcoina prije 15 godina. Rudarstvo BTC zahteva od učesnika da unesu računarsku snagu za rešavanje i dodavanje sledećeg bloka u mrežu.

Međutim, s povećanjem cijene imovine, rudarenje je eksplodiralo u popularnosti što je rezultiralo povećanjem konkurentnosti – poznato kao poteškoće – i hash rate, ili mrežna snaga, što znači da je gotovo nemoguće riješiti blok sam.

jeeeee2

U martu 2023.,  jedan solo rudar zaradio cjelokupnu nagradu od 6,25 BTC za rješavanje bloka, međutim cijene su bile mnogo niže od toga pa je nagrada bila oko 150.000 dolara.

Posljednji samostalni blok bio je 5. aprila, nekoliko sedmica prije prepolovljenja, kada je solo rudar riješio blok 837,814 sa 7PH hash rate-a čime je dobio nagradu od oko 422,750 dolara u to vrijeme.

Prosečna mrežna heš stopa trenutno iznosi 618 EH/s (exa heširanja u sekundi) i dostigla je rekord svih vremena od 728 EH/s 23. aprila, prema Bitinfocharts-u. Porastao je za više od 90% u proteklih 12 mjeseci čineći najnovije dostignuće u solo rudarstvu još izuzetnijim.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.