halv

Pretraživanje pojma “prepolovljenje Bitcoina” na Google-u je na najvišoj tački ikada

 

Uzbuđenje oko nadolazećeg prepolovljenja Bitcoina zabilježilo je kontinuirani porast pretraživanja ovog termina na Googleu.
Nivo interesovanja za ‘prepolovljenje Bitcoina’ na Google skočio je na najvišu tačku svih vremena, sa predviđenim podacima koji ga vezuju za više nego dvostruko više od posljednjeg prepolovljenja 2020. godine.

Prema podacima Google Trends-a, interesovanje za pretragu za terminom ‘Bitcoin halving’ je već dostiglo ocjenu od 45 – a Google predviđa da će dostići procijenjenih 100 do kraja ovog mjeseca.

Google Trends napominje da vrijednost od 100 znači “vrhunac popularnosti” za neki termin.

halv1
Interes za pretragu za ‘Bitcoin Halving’ dostigao je rekordne nivoe. Izvor: Google Trends

Prepolovljenje Bitcoina se odnosi na to kada se nagrade isplaćene rudarima prepolove. Ove godine, prepolovljenje Bitcoina će blokirati nagrade smanjene sa 6,25 BTC na 3,125 BTC.

Prepolovljenje je trenutno predviđeno da se dogodi oko 4 ujutro UTC 20. aprila, prema svjetskom odbrojavanju.

Google Trends pokazuje da je prepolovljenje Bitcoina izazvalo najveće interesovanje iz Nigerije, Holandije, Švajcarske i Kipra.

halv2
Interes za pretragu za prepolovljenje Bitcoina bio je najveći u Nigeriji. Izvor: Google Trends

Rekordni nivoi interesovanja za događaj prepolovljenja možda neće biti iznenađenje nakon performansi Bitcoin banera u poslednjih nekoliko meseci.

Bitcoin je započeo godinu po cijeni od 42.200 dolara i skočio za 74% da bi 13. maja dostigao novi rekord svih vremena od 73.600 dolara, prema podacima CoinMarketCap-a.

Cijene Bitcoina su se od tada ohladile i trgovalo se konstantno niže od sredine maja. U vrijeme objavljivanja, Bitcoin mijenja vlasnika za 61.078 dolara, što je 17% manje u odnosu na najviši nivo svih vremena.

Uprkos pogoršanju sentimenta učesnika na tržištu, nekoliko komentatora tržišta je ukazalo na istorijske obrasce kretanja cijena Bitcoina kako bi sugerisali da bi se Bitcoin mogao značajno povećati u mesecima nakon prepolovljenja.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.