Švajcarska nacionalna banka rekla ne kupovini i čuvanju Bitcoina kao rezervne valute

U posljednje vrijeme se špekuliše da će države uskoro početi usvajati Bitcoin kao rezervnu valutu. Međutim, u razgovoru na sastanku, predsjednik Swiss National Bank (SNB) je izjavio da ovo sredstvo trenutno je odgovara odredbama rezervne valute.

„Ne vjerujemo da Bitcoin odgovara odredbama rezervnih valuta“

Prema izvještaju Reutersa, predsjednik SNB, Thomas Jordan, rekao je da ova banka ne razmatra Bitcoin kao dobrom opcijom za rezervnu valutu. Jordan je ovo izjavio na godišnjem okupljanju koje se dogodilo u petak.

Jordan je takođe otkrio da kupovina Bitcoina ne predstavlja problem za centralnu banku. Otkrio je da se banka može izložiti ovom digitalnom sredstvu direktno ili indirektno. Ovaj zvaničnik je naglasio da će banka, ukoliko dođe vrijeme da se digitalna sredstva dodaju na njihovo stanje, to učiniti vrlo lako. Jordan je dodao:

„Iz trenutne perspektive, ne vjerujemo da Bitcoin ispunjava zahtjeve rezervnih valuta, zato smo odlučili da ne dodajemo Bitcoin na naše račune.“

Nije tajna da pristalice Bitcoina vide ovo sredstvo kao veliko skladište vrijednosti. Činjenica je da je Bitcoinov zagovornik, Michael Saylor, profitirao nekoliko puta. Dok se globalna ekonomija suočava sa povećanom inflacijom i mogućom recesijom, predlagači kao što je Saylor vjeruju da je Bitcoin jedina alternativa za ljude koji traže način da sačuvaju njihovo bogatstvo.

Sa geopolitičkom tenzijom u Istočnoj Evropi i Putinovim prijetnjama prema dolaru, na način da zahtjeva plaćanje ruskog gasa u rubljama, špekuliše se da bismo mogli vidjeti veliko usvajanje Bitcoina od strane država, ukoliko dolar izgubi poziciju svijetske rezervne valute. Međutim, dok su predlagači Bitcoina uzbuđeni oko njegovog prosperiteta, ovo kripto sredstvo nastavlja da se trguje kao rizično sredstvo, umjesto kao čuvar vrijednosti, kao što je to zlato.

Usvajanje kripta u Švajcarskoj

Uprkos izjavama direktora centralne banke, Švajcarska je jedna od država koja je jako naklonjena prema kriptovalutama, rangirana je kao peta država u poslednjoj procjeni kompanije Coinclub. U februaru 2021. godine, ova država je donijela kripto zakon koji obezbjeđuje detaljne regulacije ovog tržišta, te na ovaj način privlači kompanije i investitore.

Finma, je takođe poznata kao spremna za otvoren i jasan razgovor sa učesnicima u ovom tržištu. Kao rezultat, izgleda da je ova država, koja je jako poznata po svom povjerljivom i jako pouzdanom bankarskom sistemu, prilično dobro usvojila digitalno tržište i na dobrom je putu da postane kripto čvorište.

Važno je napomenuti da je grad Lugano već usvojio Bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.