nigerija

Nigerija poziva da se regulišu kriptovalute kako bi se uhvatila u koštac s finansijskim kriminalom

 

Adedeji Owonibi, suosnivač A&D Forensics, pružaoca obavještajnih usluga blockchain-a, istakao je da nedostatak propisa u nigerijskom kripto prostoru dozvoljava da različite prakse ostanu nenadzirane.
Nigerijska vlada bi trebala regulisati aktivnosti kriptovaluta kako bi suzbila financijski kriminal, posebno pranje novca.

Owonibi je ovo spomenuo 9. februara na obuci za stručnjake za usklađenost sa kriptovalutama od strane Blockchain and Digital Forensic firme. On je istakao da nedostatak propisa u nigerijskom kripto prostoru dozvoljava da razne prakse ostanu nenadzirane.

On je rekao:“Nigerija bi trebala u potpunosti regulisati aktivnosti kriptovaluta unutar zemlje i postaviti zakone u tom smislu, jer ako nema zakona, nema ni prekršaja.”

Uprkos nedavnom poništenju zabrane kripto transakcija od strane Centralne banke Nigerije (CBN), omogućavajući bankama da upravljaju računima za pružaoce usluga virtuelne imovine (VASP), Owonibi je objasnio da specijalistička obuka za usklađenost ima za cilj da osigura da se banke pridržavaju relevantnih zakona u njihove interakcije sa VASP-om.

U intervjuu, Owonibi je naglasio potrebu da nigerijske finansijske institucije koriste usluge stručnjaka za usklađenost kako bi osigurali da sav novac koji prolazi kroz njihovu berzu ne budu sredstva koja se koriste za kriminalne aktivnosti.
Zakoni o usklađenosti imaju za cilj da zaustave loše aktere jer djeluju kao provjere kako bi se osiguralo da se finansijske institucije kao što su banke ne koriste kao kapije za pranje novca i vršenje drugih kriminalnih aktivnosti.

Centralna banka zabranila je bankama i drugim finansijskim institucijama otvaranje računa za pružaoce usluga kriptovaluta. Smjernice su izdate svim bankama i finansijskim institucijama 22. decembra 2023., u kojima se navode uslovi za otvaranje računa za pružaoce virtuelne imovine.

Owonibi je rekao da banke moraju osigurati da provajderi usluga virtuelne imovine za koje otvaraju račune budu u skladu sa standardima, sprečavajući ih da postanu kanali za pranje novca, prodaju droge ili finansiranje terorizma na globalnom nivou.

Napominjući da je nigerijska vlada obučavala neke agente za provođenje zakona kao stručnjake za usklađenost, Owonibi je rekao da će vlada morati učiniti više kako bi osigurala da svi službenici sigurnosti budu dobro obučeni za borbu protiv finansijskog kriminala.

Međutim, CBN je izdao smjernice koje dozvoljavaju pružaocima usluga virtualne imovine, uključujući organizacije za kriptovalute i kripto imovinu, da otvore račune u bankama u Nigeriji.

Uprkos ukidanju zabrane CBN banke, lokalni kripto analitičari savjetovali su zahtjeve za kripto licenciranje Nigerijske komisije za vrijednosne papire i berzu (SEC) da se preispitaju smjernice pružaoca usluga virtualne imovine kako bi se omogućilo lokalnim kripto berzama da dobiju licence za rad u zemlji.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.