kraken

Kraken osigurava VASP registraciju u Holandiji

 

Kraken je dobio VASP registraciju kod Holandske centralne banke, što joj je omogućilo da nudi usluge razmjene, prenosa, čuvanja i upotrebu novčanika za virtuelnu imovinu u zemlji.
Kripto berza Kraken je obezbedila svoju četvrtu licencu u Evropi, čineći svoje usaglašene usluge sada dostupnim i u Holandiji.

VASP licenca je regulatorni okvir dizajniran za nadgledanje poslovanja koje pružaju usluge povezane s digitalnom imovinom. Prema uredbi o tržištima kripto-aktive (MiCA), subjekti koji pružaju usluge u vezi sa digitalnom imovinom unutar Evropske unije moraju se pridržavati niza zahtjeva, uključujući sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma i osiguravanje da su informacije o klijentima otkrivene i transparentne.

Berza je bila usmjerena na ključna tržišta u Evropi. Pored Holandije, Kraken ima VASP licence u Španiji, Italiji i Irskoj. Također nudi kripto usluge u Belgiji preko licencirane podružnice.

Holandija ima živahan startup i tehnološki sektor. Takođe ima jednu od najviših stopa usvajanja kriptovaluta u Evropi sa oko 20% holandskih građana koji poseduju kriptovalute“, naveo je Kraken u saopštenju.
U oktobru 2023. berza je najavila kupovinu kripto berze Coin Meester B.V. (BCM) sa sjedištem u Holandiji kako bi proširila svoje prisustvo na tržištu u zemlji. Dogovor čeka odobrenje regulatora.

Krakenov regulatorni napredak u Europi u suprotnosti je s izazovima u Sjedinjenim Državama. Kompaniju, sa sjedištem u San Franciscu, tužila je Komisija za vrijednosne papire i berze (SEC) u novembru 2023. zbog navodnog miješanja sredstava klijenata i propusta da se registruje kao berza vrijednosnih papira, broker, diler i klirinška agencija – Binance i Coinbase je tužio regulator po sličnim osnovama nekoliko mjeseci ranije.

U februaru 2023. berza je postigla nagodbu od 30 miliona dolara sa SEC-om, što je uključivalo suspenziju svojih proizvoda i usluga za ulaganje za američke kupce.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.