Evropski zakonodavci odobrili MiCA kripto regulativu

MiCA politika licenciranja bi trebala biti zvanično aktivna od početka 2025. godine.

Evropski parlament je dao zvaničnu saglasnost za regulatorni okvir MiCA (Markets in Crypto Assets), koji bi trebao postaviti jasne standarde u kripto industriji.

Odobrenje dolazi 5 mjeseci nakon kolapsa kripto berze FTX i cilj ovog zakona je da zaštiti investitore od sličnih neuspjeha.

Striktna pravila su neophodna

Evropski parlament je glasao 517-38 za novu politiku licenciranja za kriptovalute – MiCA. Glasanje podržava i drugi zakon, koji zahtjeva od operatera digitalnih sredstava da identifikuju klijente koji vrše transfer sredstava, da bi spriječili pranje novca.

Takozvano „pravilo putovanja,“ koje se koristi u tradicionalnom finansijskom tržištu, će obuhvatiti i transakcije kriptovaluta obezbjeđujući korisnicima informacije od izvoru sredstava i primaocu. Takođe će se primjenjivati za transakcije preko 1000 evra prema privatnim korisnicima ali se neće primjenjivati za „person to person“ transakcije.

Mairead McGuinness, komesar Evropske Unije za finansijsku stabilnost, finansijske usluge i uniju tržišta kapitala, pozdravila je MiCA regulativu kao „prva svjetska sveobuhvatna pravila.“ Izjavila je da su ovakvi standardi neophodni zbog više krahova i skandala koji su pogodili ovu industriju prošle godine.

„Postavljamo zaštitne mjere da bismo spriječili kompanije koje su aktivne na evropskom tržištu od učestvovanja u radnjama koje su dovele određene kripto operatere do kolapsa. Kako smo vidjeli tokom proteklih nekoliko mjeseci, stroga pravila i nadzor su potrebni zbog toga što su se dogodili kolapsi projekata kao što je FTX, Terra Luna, Celsius i Voyager.“

Očekuje se da će Zakon o stabilnim novčićima stupiti na snagu od jula 2024. godine, dok bi šira pravila za kripto provajdere trebala postati aktivna od januara 2025. godine.

CZ pozdravlja nova pravila

Brojni lideri industrije su tokom proteklih nekoliko mjeseci upozoravali da je neophodno nametanje adekvatnog nadzora u kripto sektoru. U skorijem tvitu, Changpeng Zhao, izvršni direktor kripto berze Binance, poznatiji kao CZ, objavio je ovaj potez Evropske Unije, objašnjavajući da isti daje više zaštite korisnicima i podržava inovacije u klasama sredstava.

Brian Armstrong, izvršni direktor kripto berze Coinbase, pozvao je američke vlasti da primjene pravila u ovoj industriji ili će nacija doživjeti odlazak kompanija i talenata. Armstrong je naglasio da bi ova kripto berza mogla promjeniti svoju lokaciju ukoliko situacija ostane nepromjenjena.

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.