sankcije

SAD, Velika Britanija i Australija pojačavaju sankcije kripto fasilitatorima povezanim s Hamasom

 

U sankcijama nisu navedene nikakve specifične kripto adrese, koje su uključivale članove porodice Shamlakh i Herzallah berze.
Kancelarija za kontrolu strane imovine Ministarstva financija Sjedinjenih Država (OFAC) najavila je nove sankcije protiv “mreža i posrednika” kripto transakcija povezanih s palestinskom militantnom grupom Hamas.

U najavi od 22. januara, OFAC je rekao da uvodi petu rundu sankcija protiv Hamasa nakon napada te grupe na Izrael 7. oktobra. Trezor je rekao da cilja na finansijske posrednike koji su “igrali ključnu ulogu” u premještanju kripto sredstava u Hamas, što je istovremena akcija s vlastima u Ujedinjenom Kraljevstvu i Australiji.

“Hamas je nastojao iskoristiti različite mehanizme financijskog transfera, uključujući eksploataciju kriptovaluta, kako bi kanalisao sredstva za podršku terorističkim aktivnostima grupe”, rekao je Brian Nelson, podsekretar Trezora za terorizam i finansijsku obavještajnu službu.

Među subjektima navedenim na OFAC-ovoj listi posebno određenih državljana nalazili su se članovi porodice Shamlakh, iza mjenjačnice sa sjedištem u Gazi koja prenosi desetine miliona dolara iz Irana u Hamas, i Herzallah Exchange, koja je navodno radila s Hamasom na olakšavanju transakcija u kripto. U sankcijama nisu navedene nikakve specifične kripto adrese.

Sankcije se zasnivaju na prethodno najavljenim akcijama OFAC-a protiv kripto operatera povezanih s Hamasom nakon napada 7. oktobra. Neki mediji, uključujući The Wall Street Journal, od tada su izvještavali o navodnim vezama grupe s mrežama za financiranje kriptovalutama, ali neki stručnjaci sugerišu da su njihove tvrdnje možda bile pretjerane. WSJ je kasnije objavio ispravku.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.