white house

Bijela kuća i G7 kažu da dolaze nove smjernice o izbjegavanju kripto sankcija

Bijela kuća i Grupa 7 najavili su u petak nove sankcije Rusiji kao dio kontinuiranog nastojanja da se ta zemlja odvrati od nastavka invazije na Ukrajinu. Po prvi put, ove sankcije će uključivati ​​kripto-specifične smjernice.

Zabrinutost oko toga da li bi ruski oligarsi ili vlada mogli koristiti kriptovalute da izbjegnu financijski udar nametnut širokim režimom sankcija porasla je posljednjih dana, a američki zakonodavci i evropski zvaničnici izražavaju zabrinutost zbog potencijala. Zvaničnici Ministarstva finansija SAD-a i učesnici iz industrije rekli su da je to malo vjerovatna mogućnost.

Čini se da se najava Bijele kuće od petka više fokusira na ponavljanje kripto kompanijama da bi se trebale pridržavati sankcija, umjesto da se bavi bilo kakvom upotrebom takvih sankcija do sada.

“Ministarstvo trezora, kroz nove smjernice, nastaviće jasno stavljati do znanja da ekspanzivne akcije Ministarstva finansija protiv Rusije zahtijevaju od svih američkih osoba da se pridržavaju propisa o sankcijama bez obzira na to da li je transakcija denominirana u tradicionalnoj valuti ili virtuelnoj valuti”, navodi se u informativnom listu koje je  objavljen u petak. “Trezor pomno prati sve napore da se zaobiđu ili krše sankcije koje se odnose na Rusiju, uključujući korištenje virtuelne valute, i posvećeno je korištenju svojih širokih organa za provođenje da djeluje protiv kršenja i promovira poštovanje.”

Glasnogovornici Trezora nisu odmah vratili zahtjev za komentar o tome šta će smjernice reći ili kada će biti objavljene.

G7  važe

U zajedničkoj izjavi G7 koju je takođe objavila Bijela kuća precizira se da će ove smjernice ciljati na rusku vladu, kao i na njene zastupnike, pored oligarha koji se već nalaze na više sankcija.

“Obavezujemo se da ćemo poduzeti mjere za bolje otkrivanje i zabranu bilo koje nezakonite aktivnosti, i nametnućemo troškove ilegalnim ruskim akterima koji koriste digitalnu imovinu za povećanje i prijenos svog bogatstva, u skladu s našim nacionalnim procesima”, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Ari Redbord, šef pravnih i vladinih poslova u TRM Labs-u, rekao je za CoinDesk ranije ove sedmice da kriptovalute možda neće dobro poslužiti kao alat za izbjegavanje sankcija iz više razloga, uključujući brige o likvidnosti.

“Teško je” prebaciti milijarde dolara vrijedne kriptovalute, primijetio je Redbord. Moguće je da bi se neki oligarsi mogli okrenuti kriptovalutama, ali to možda nije njihov prvi izbor. Redbord, koji je bio u Ministarstvu financija SAD-a prije pridruživanja TRM-u, rekao je da bi kriptovalute mogle biti dio knjige izbjegavanja sankcija, ali oligarsi već imaju složen skup alata kojima bi se mogli prvo obratiti kako bi sačuvali svoje bogatstvo, uključujući korištenje shell kompanije i kupovinu vrhunske umjetnosti.

Visoki zvaničnik administracije na sličan je način rekao da ne vide kriptovalute kao “izvedivo rješenje” za rusku centralnu banku ili njenu ekonomiju tokom brifinga za novinare na kojem se pregledala sveobuhvatna izvršna naredba o digitalnoj imovini.

Vijest od petka dolazi nekoliko dana nakon što je američka senatorka Elizabeth Warren (D-Mass.) objavila da sastavlja nacrt zakona kojim će spriječiti ruske oligarhe ili predsjednika Vladimira Putina da koriste kriptovalute kako bi izbjegli sankcije. Warren je bio na čelu poziva za suzbijanje ove potencijalne nezakonite aktivnosti.

 

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.