izrael

Binance zamrzava račune povezane s Hamasom nakon izraelskog zahtjeva

Zamrzavanje ne utiče na Binance-ove račune u vlasništvu običnih palestinskih civila.

Kripto berza Binance je zamrznula račune povezane s Hamasovim militantima prema zahtjevima izraelske policije.

Prema WeChat objavi od 10. oktobra Yi Hea, suosnivača berze, zamrzavanje je usmjereno na Hamas, a ne na narod Palestine. Kako kaže On:

Hamas je proglašena terorističkom organizacijom od strane Ujedinjenih naroda. Stoga će svaka organizacija, uključujući banke i trgovačke platforme, morati da sarađuje na prijemu zahtjeva za zamrzavanje. To nije nešto što Binance može odlučiti sam.”

Yi He je dalje objasnio da nijedna trgovačka platforma ne može odbiti takve zahtjeve: „Palestina ima organizovanu vladu. Hamas je lokalna militantna grupa. Oni ubijaju civile; to je problem. Hamas nije Palestina; zamrzavanje je usmjereno na Hamas, a ne na Palestinu.”

Ranije, 10. oktobra, lokalni medij Calcalist izvijestio je da su izraelski zvaničnici uz pomoć Binance-a zamrznuli kripto račune Hamasovih militanata. Policija tvrdi da su teroristi koristili račune za prikupljanje sredstava vezanih za rat putem društvenih medija.

Dan ranije, lokalna Web3 zajednica u Izraelu pokrenula humanitarnu kampanju za pomoć izraelskim civilima pogođenim sukobom koji je u toku. Nazvana “Crypto Aid Israel”, inicijativa podržava i Bitcoin i Ether donacije, zajedno sa drugim ERC-20 tokenima kao što je Tether. Pokret je od objavljivanja dobio skoro 50.000 dolara u kripto donacijama.

Yi He je sugerisao da zabrana neće uticati na obične korisnike, uključujući palestinske civile. “Pozivajući se na ranije incidente, kada je izbio rat sa Rusijom i Ukrajinom, mi nismo zamrzavali račune običnih ruskih civila“, rekla je ona.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.