belgija

Binance ponovo otvara mjenjačnicu u Belgiji

U junu, Binance-u je naređeno da zaustavi svoje poslovanje u Belgiji momentalno, što je dovelo do toga da berza preusmjeri belgijske korisnike na svoj entitet Binance Poland.

Kripto berza Binance je ponovo otvorila registraciju i pristup svojim proizvodima i uslugama za svoje belgijske korisnike – tri mjeseca nakon što je belgijski finansijski regulator naredio berzi da obustavi usluge vezane za kriptovalute.

Nove registracije belgijskih stanovnika su ponovo dobrodošle na našoj platformi“, potvrdio je Binance u objavi od 25. septembra na X (bivši Twitter). Binance je rekao da će različiti proizvodi i usluge ponovo postati dostupni belgijskim korisnicima koji su prihvatili nove uslove korištenja.

belgija1

Belgijska uprava za finansijske usluge i tržišta optužila je 23. juna Binance za kršenje belgijskih zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranju terorizma zbog navodnog nuđenja usluga vezanih za kriptovalute „iz zemalja koje nisu članice Evropskog ekonomskog prostora“.

Binance-u je naloženo da obustavi sve povezane usluge u Belgiji momentalno i od njega se tražilo da kontaktira sve svoje klijente sa sjedištem u Belgiji i vrati sve kriptovalute i privatne ključeve koje je držala berza.

Iskušenje je dovelo do toga da Binance preusmeri svoje usluge za belgijance preko Binance Poland sp. z o.o., Binance-ov ogranak registrovan u Poljskoj, koji se u januaru registrovao kao pružalac usluga u vezi sa virtuelnom imovinom.

Binanceova izjava ne govori o tome koje su promjene napravljene kako bi se omogućilo da nastavi sa uslugama za belgijske korisnike. Cointelegraph se obratio Binanceu i belgijskom FSMA za komentar.

Drugdje u Evropi, Binance je naznačio planove za uklanjanje stabilnih coin-a sa evropskog tržišta do juna 2024. kao sredstva za usklađivanje sa zakonima Evropske unije o tržištima kripto-aktive (MiCA), koji bi trebalo da stupe na snagu u junu 2024.

U međuvremenu, u Sjedinjenim Državama, masovni egzodus direktora Binance.US natjerao je neke stručnjake iz industrije da razmisle o tome ima li firma nekih internih problema.

Međutim, izvršni direktor kompanije, Changpeng “CZ” Zhao, opovrgao je te glasine u nekoliko navrata.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.