kripto kljucevi

Važnost kripto ključeva

“Nisu tvoji ključevi, nisu tvoji novčići” je izraz koji svaki kripto trejder/investitor treba da zna. Kao većina izraza koji ostaju samo izrazi, ovaj ide dalje od toga. Ovo je bukvalno bezbijednost vaše digitalne svojine.
Ovaj tekst će vam objasniti šta ova fraza znači, razliku između javnih/privatnih ključeva i zašto je važno posjedovati ključeve.

Značenje

Da objasnimo šta izraz “Nisu tvoji ključevi, nisu tvoji novčići” znači. Kada posjedujete kripto novčanik, želite da osigurate da samo vi imate pristup privatnim ključevima. Kada koristite softverski pretraživač, ključevi su sačuvani u pretraživaču, što ih čini nesigurnim. Ovo je osnovno značenje iz kog ova fraza dolazi. Ako ne možete osigurati da ste vi jedini koji posjedujete ključeve zato što zapravo centralizovana strana ima kontrolu, to znači da nemate potpunu kontrolu nad vašim računom. Privatni ključevi su u stvari pristup vašem računu. Ako neko  pristupi vašem računu, ta osoba zapravo zna ili ima vaš ključ.

Javni i privatni ključevi

Kao što banka ima broj računa, tako i kriptovaluta ima adresu. Ova adresa preuzima tehnički naziv kao javni ključ. Na primjer, ako neko želi da vam pošalje kripto novčić, taj neko će ga poslati na adresu valute iz vašeg kripto novčanika (javni ključ). Zašto se zove javni? Pa, zato što možete primati valutu bez ugrožavanja sredstava. Isto je kada neko treba da vam pošalje novac na bankovni račun i samo mu je potreban broj računa.

Privatni ključevi, u jednostavnim terminima su isto što i šifre. Ovo znači da ste vi jedini pravi vlasnik kripta u vašem novčaniku. Fraza koju smo spomenuli ranije govori o vašem privatnom ključu. Vaš privatni ključ je takođe vezan i za javni ključ. Ako bilo ko može pristupiti vašem privatnom ključu, može pristupiti i vašim sredstvima, jer je ovo dvoje povezano.

Zašto su ključevi bitni?

Oni su prolaz do vašeg novčanika. Vaš novčanik kontrolišete vi, a ne neka treća strana. Naravno, ne želite da povjerite svoja privatna sredstva nekom strancu? To je isto kao da nekome date novac i više nikada ga ne vidite.
Imajući ključ vašeg novčanika koji vam daje slobodu da nemate ograničenja u smislu potrošnje ili razmjene. Takođe niste opterećeni tehničkim ograničenjima, ukoliko veća kompanija ima kontrolu nad vašim računom (banka).

Oblici privatnih ključeva

Ključevi se razlikuju u zavisnosti od vrste novčanika koji posjedujete, hladni ili vrući. Vaši privatni ključevi mogu biti u sljedećoj formi:
-256 karaktera binarnog koda
-64 karaktera heksadecimalnog koda
-QR kod
-Mnemonička fraza

U svakom slučaju, vi imate vaše ključeve, svi su dugi i to sa razlogom. Bezbijednost!

Fraze za spašavanje novčanika

Ovo je od velike važnosti ukoliko treba da spasite vaš novčanik. Ukoliko je riječ o hardverskom novčaniku može se izgubiti, resetovati, ukrasti ili oštetiti. Fraza za spašavanje novčanika je jedina pomoću koje možete da vratite sva vaša sredstva.

Fraza za spašavanje, poznata kao recovery phrase ili recovery seed, sadrži niz riječi koje su vam date kada pravite vaš novčanik. Ove fraze se sastoje od 12, 18 ili 24 riječi. Frazu za spašavanje trebate zapisati i čuvati je na sigurnom mjestu.

Zašto je ovo potrebno? Morate imati na umu da vaša kripto svojina, tehnički, nije sačuvana na samom novčaniku. Sačuvana je kolektivnoj decentralizovanoj mreži, koju često spominjemo u našim tekstovima. Ova mreža se zove blockchain.

Frazu za spašavanje možete posmatrati i kao blockchain opciju “zaboravio/la sam šifru”. Umjesto promjene šifre putem e-maila, vi zapravo spašavate cijeli račun/nalog korištenjem fraze za spašavanje. Od najveće je važnosti da zapišete ovu frazu i da je čuvate na bezbjednom mjestu. Ukoliko izgubite ovu frazu, gubite i mogućnost da vratite vaš kripto novčanik, u slučaju da više niste u mogućnosti da pristupite novčaniku (na primjer, ukoliko je uređaj na koji ste instalirali novčanik uništen).

Zaključak

Da zaokružimo, važnost vaših ključeva govori da ukoliko ne posjedujete vaše ključeve, nemate slobodu da uradite šta želite sa vašim kriptovalutama.
Takođe zapamtite da vaše ključeve čuvate na bezbijednom mjestu. Ključevi uvijek dolaze sa frazom za spašavanje i NIKADA NE DIJELITE vaše privatne ključeve ni sa kim!

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.