njemacka

Njemački regulator je izrazio zabrinutost u vezi sa izvršnim direktorom Binancea prije povlačenja zahtjeva za licencu

 

BaFin je navodno obavijestio Binance da izvršni direktor Changpeng Zhao neće proći test “prikladnosti i ispravnosti” kao dio režima licenciranja.

Njemačko savezno financijsko nadzorno tijelo, ili BaFin, navodno je savjetovalo kripto berzu Binance da povuče svoju aplikaciju za licenciranje na osnovu zabrinutosti s izvršnim direktorom Changpeng Zhaoom i strukturiranjem firme.

Prema izvještaju The Wall Street Journal od 28. jula, BaFin je obavijestio Binance da Zhao, takođe poznat kao “CZ”, možda nije prošao test “prikladnosti i ispravnosti” prema regulatornim smjernicama financijskog nadzornika. Smjernice regulatora za zahtjev za licencu državnog upravnog direktora — u ovom slučaju se odnose na CZ — moraju „imati traženu profesionalnu kvalifikaciju i imati dobru reputaciju za upravljanje institucijom i moraju posvetiti dovoljno vremena obavljanju svojih funkcija“.

BaFin je takođe navodno rekao Binanceu da struktura kompanije ometa regulatorni nadzor. Binance je 26. jula objavio da je povukao svoju aplikaciju u Njemačkoj, rekavši da je u to vrijeme ta odluka bila dijelom zasnovana na fokusiranju napora kompanije na usklađivanje s okvirom tržišta kripto-aktive Evropske unije (MiCA).

Glasnogovornik Binance-a rekao je za Cointelegraph da je priča The Wall Street Journala netačna. Razmjena nije dala konkretan odgovor o detaljima u vezi sa CZ u vrijeme objavljivanja.

U Sjedinjenim Državama, Binance se suočava sa pravnim tužbama koje su pokrenule Komisija za hartije od vrednosti (SEC) i Komisija za trgovinu robnim fjučersima (CFTC) zbog navodnog kršenja zakona o hartijama od vrijednosti i smijernica za trgovanje. Advokati berze zatražili su odbacivanje tužbe CFTC-a u sudskom podnesku od 27. jula, tvrdeći da je komisija prekoračila svoja ovlaštenja.

Iako u vrijeme objavljivanja nije podignuta krivična prijava, izvještaji sugerisu da Ministarstvo pravde SAD-a (DoJ) istražuje Binance zbog kršenja američkih sankcija ruskim entitetima. Glavni direktor strategije Binance Patrick Hillmann najavio je 6. jula da će napustiti firmu, navodno kao odgovor na istragu Ministarstva pravde.

Iako je to jedna od najvećih kripto berzi na svijetu, Binance nema centralno sjedište. Izvještaji sugerisu da CZ ima dom u Dubaiju od 2021. godine, ali je SEC imao poteškoća da izvršnom direktoru izda pravni poziv u junu.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.