thodex

Izvršni direktor turske kripto berze Thodex dobio 11.000 godina zatvora za prevaru od 2 milijarde dolara

 

Osnivač Thodexa pobjegao je iz zemlje 2021. da bi bio pritvoren u Albaniji u augustu 2022. i izručen Turskoj u aprilu 2023.

Bivši izvršni direktor turske kripto berze Thodex, Faruk Fatih Özer, osuđen je na 11.196 godina zatvora pred turskim sudom pod optužbom za „osnivanje, upravljanje i članstvo u organizaciji“, „kvalifikovanu prevaru“ i „pranje novca“.

Anadolijski 9. visoki krivični sud osudio je Özera i njegova dva brata i sestre na istu zatvorsku kaznu od 11.196 godina, 10 mjeseci i 15 dana zatvora, uz novčanu kaznu od 5 miliona dolara, obavijestila je turska državna novinska agencija Anadolu Agency.

Turska kripto berza bila je jedna od najvećih platformi za trgovanje digitalnom imovinom u zemlji prije nego što je naglo propala 2021. Berza je obustavila usluge na platformi bez prethodne najave, a osnivač, Özer, pobjegao je iz zemlje zajedno sa imovinom korisnika u ukupnom iznosu od 2 milijarde dolara u kriptovalutama. U to vrijeme, Özer je odbacio sve tvrdnje o mogućoj prevari.

Odbjegli osnivač konačno je pritvoren u Albaniji u augustu 2022., gdje je služio zatvorsku kaznu, prije nego što je u aprilu 2023. izručen Turskoj pod optužbom za prevaru i pranje novca. Özer je već bio u zatvoru zbog nepodnošenja poreskih dokumenata od jula, dok je posljednja presuda donesena zbog prevare kupaca.

Osnivač kripto berze tvrdio je na sudu da se on i njegova porodica suočavaju s nepravdom. Rekao je da je Thodex samo kripto kompanija koja je bankrotirala i nije imala kriminalne namjere. Gugl prevedena verzija Özerove sudske izjave glasi:

Dovoljno sam pametan da upravljam svim institucijama na svijetu. To je vidljivo iz firme koju sam osnovao sa 22 godine. Da osnivam kriminalnu organizaciju, ne bih se ponašao tako amaterski. Ono što je u pitanju je jasno da su osumnjičeni u dosijeu žrtve više od 2 godine.”

U dugotrajnom postupku protiv kripto berze Thodex bio je 21 optuženik, od kojih je pet lično prisustvovalo sudskom ročištu. Sud je oslobodio 16 optuženih za „kvalifikovanu prevaru“ zbog nedostatka dokaza i naložio puštanje četvorice optuženih na slobodu. Ostali optuženi u ovom slučaju dobili su različite kazne na osnovu njihove umiješanosti u prevaru.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.