scam

Preko 204 miliona dolara izgubljeno je u DeFi hakovima i prevarama u drugom tromjesečju

U početku je izgubljeno više od 208,5 miliona dolara, ali je nadoknađeno oko 4,5 miliona dolara, čime je ukupan iznos nenaplaćenih sredstava veći od 204 miliona dolara.

Preko 204 miliona dolara izgubljeno je u hakovima i prevarama decentralizovanih finansija (DeFi) u drugom kvartalu 2023. godine, prema izveštaju Web3 portfolio aplikacije De.Fi od 27. juna.

Izvještaj pod nazivom “Q2 De.Fi Rekt Report” djelimično je zasnovan na podacima iz De.Fi-jeve “Rekt baze podataka”. Preko 208,5 miliona dolara prvobitno je izgubljeno tokom tromjesečja, ali je 4,5 miliona dolara vraćeno sudskim gonjenjem, saradnjom sa hakerima i drugim metodama povrata.

scam1

Prema izvještaju, broj DeFi hakova u Q2 porastao je za “skoro 7 puta” u odnosu na prethodnu godinu, sa 117 incidenata tokom perioda u poređenju sa samo 17 u istom kvartalu 2022. Ukupno je izgubljeno preko 665 miliona dolara tokom prve polovine 2023.

Pet najboljih hakova u drugom kvartalu bili su protiv Atomic Wallet, Fintoch, MEV-Boost, Bitrue i GDAC. Eksploatacija Atomic Wallet-a od 3. juna bila je odgovorna za 35 miliona dolara, ili oko 17% ukupnog iznosa. Korisnici Fintocha izgubili su 30,6 miliona dolara zbog navodnog “povlačenja tepiha”, a MEV-Boost napad je odgovoran za 26,1 milion dolara. Zajedno, ova tri napada rezultirala su sa preko 45% ukupnih gubitaka za Q2.

De.Fi je izvijestio da su najčešći uzroci gubitaka “problemi s kontrolom pristupa”, odnosno problemi u kojima je napadač neovlašteno stekao kontrolu nad novčanikom. Ovo je odgovorno za gubitak od 75,8 miliona dolara, ili četvrtinu ukupnog iznosa. Drugi najčešći uzrok su eksploatacije, ukupne vrijednosti 55,3 miliona dolara. Korisnici su takođe izgubili 47,3 miliona dolara zbog “povlačenja tepiha” ili prevara sa izlazom u drugom kvartalu.

Gubici od DeFi hakova i prevara su zapravo bili manji u Q2 nego u Q1, a CertiK je u aprilu izvijestio da je od januara do marta izgubljeno preko 320 miliona dolara.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.