Kripto hakeri su imali uspješan prvi kvartal. Evo koliko su zaradili

Kripto hakeri zarade bilione dolara od kritpo tržišta svake godine. Hakeri koji uspiju pronaći rupe u proizvodima koje koriste investitori, upijevaju zgrnuti milione dolara. 2022. je pokazala da nije drukčija, jer su hakeri pojačali svoje aktivnosti. Samo u prvom kvartalu ove godine, hakeri su eksploatisali preko bilion dolara.

Zarada od 1,22 biliona dolara

U skorijem izvještaju kompanije Immunefi, naznačeno je da su hakeri zgrnuli preko bilion dolara u prvom kvartalu. Većinom su bili u pitanju DeFi napadi, te izgleda da im je ovo omiljeni plijen. Ukupno, samo iz DeFi sektora, je nestalo 1,22 biliona dolara. Ova cifra pokazuje da su hakeri nastavili da kradu novac ubrzanim tempom, u poređenju sa 2021. godinom, u kojoj su zabilježili 154 miliona dolara u prvom kvartalu.

Hakeri su se fokusirali na softverske greške, koje su im donijele milione dolara. Immunefi napominje da su hakovi protiv Wormhole i Ronin-a najistaknutiji, ali ovo može biti tek početak.

Sa svakim hakom ili eksploatacijom, čini se da hakeri razvijaju sve sofisticiranije načine da ukradu novac. U većini slučajeva, ovi prevaranti se fokusiraju na mlade DeFi pojekte, koji su još uvijek neistražena teritorija i kao takvi postaju igralište za hakere.

Mitchell Amador, osnivač i izvršni direktor kompanije Immunefi, objašnjava da sa rastom DeFi prostora hakeri žele da zarađuju još više od svojih napada. „Možemo očekivati da se ovi (sofisticirani) napadi nastave povećavati, jer sve više kriminalnih organizacija izgrađuje vještine DeFi hakovanja,“ izjavio je Mitchell.

Zašto su hakovi istaknuti

Razlog zbog kog su hakovi ovako istaknuti u ovom prostoru je činjenica da je bezbjednost još uvijek veliki problem u DeFi prostoru. Pod uslovom da je još uvijek jako rano i dalje postoji velika rupa, u smislu zaštite korisnika u ovoj industriji.

Dodatno, tu je i činjenica da je ovaj prostor još uvijek jako neregulisan. Zajedno sa činjenicom da je lansiranje DeFi projekta svakim danom sve lakše i lakše, sve manje pažnje se posvećuje bezbjednosti, a time se ugrožavaju sredstva korisnika.

Nedavno, Ronin Network, koju vode developeri Axie Infinity, je oštećena za 615 miliona dolara i ovo je jedan od najvećih hakova u istoriji ovog prostora.

 

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.