ethereum

Da li je Ethereum zaista najbolji blockchain za formiranje DAO-a?

Dominacija Ethereuma kao blockchaina izbora za DAO i dalje je jaka, ali postoji slučaj za druge lance koji bi mogli biti bolje prilagođeni.

Kripto zajednica i industrija odabrale su Ethereum kao lanac izbora za većinu decentralizovanih aplikacija baziranih na blockchain-u (DApps), ali drugi lanci bi mogli biti prikladniji za rješavanje posla za decentraliziovane autonomne organizacije (DAO).

Tehničke prednosti i jeftinije transakcije tek treba da postanu glavni faktor privlačenja lanaca Ethereum Virtual Machine (EVM). EVM kompatibilnost omogućava mreži da koristi sigurnosne opcije Ethereuma.

Ethereum i njegovi kompatibilni lanci imaju jasnu prednost u broju DAO u odnosu na bilo koji drugi. Oni sadrže više od 4.200 DAO-ova i protokola koji zahtijevaju učesnike u upravljanju prema podacima iz blockchain platforme za glasanje Snapshot.

Komparativno, Solana ekosistem ima samo 140, Cardano ima 10 DAO, prema tragaču ekosistema Cardano Cube i Polkadot Substrate imaju samo osam. Ovo ne poništava činjenicu da među 10 najboljih DAO-a po broju odluka donesenih u proteklih sedam dana, DAO tracker DeepDAO pokazuje da su tri bazirana na Solani.

Ethereumova pomoć u odnosu na ostatak može biti posljedica jednostavnih, ali praktičnih razloga, prema izjavi izvršnog direktora DeepDAO DAO trackera Eyal Eithcowich u odgovoru za Cointelegraph. On pripisuje dominaciju Ethereuma činjenici da je to „lanac odakle je započeo DAO pokret“.

„Što je još važnije, Ethereum je najzreliji ekosistem u smislu alata za pokretanje i upravljanje svim aspektima DAO-a, uglavnom finansijskim, ali ne samo. To se može promijeniti kako drugi lanci budu sve popularniji.”

S druge strane, on je ukazao na visoke naknade za gas kao nedostatak Ethereuma. Dodao je da Solana omogućava DAO-ovima da izvrše brze i jeftine transakcije, “Ali, opet, prateće karakteristike i alati u ekosistemu su manje robusni.”

Osim toga, Solana je postala osjetljiva na rijetke ispade mreže.

Suosnivač igreice za nonfungible token (NFT) na EOSIO baziranoj WAX mreži Alien Worlds, Saro McKenna, rekla je za Cointelegraph prošle sedmice da vjeruje da je EOSIO bolji za izgradnju DAO-ova.

Po njenom mišljenju, Ethereum je preskup za potrebe glasanja i dizajniran je da bude „blok lanac opšte namjene“ za rješavanje bilo kojeg broja različitih zadataka. Ovo je u suprotnosti s EOSIO-om, za koji je McKenna rekao da je “djelimično izgrađen za potrebe DAO-a”.

“EOSIO kodna baza je izuzetno moćna, omogućavajući višeslojne dozvole za više potpisa i mehanizme za dinamičko prikupljanje koji su kritični za pravilno funkcionisanje DAO-ova.”

Naknade za gas su dugo bile problem za korisnike Ethereuma, ali u martu su naknade bile na najnižim nivoima od prošlog avgusta.

Međutim, izvršni direktor konsultantske kuće za blockchain Koinos Andrew Levine uputio je kritike na račun EOSIO-a što bi moglo objasniti zašto ne zadovoljava stopu usvajanja Ethereuma. U februaru je napisao da iako su EOS transakcije praktično bez naknade, postoji naknada za kreiranje naloga. Nadalje, držanje tokena na računu je prilično komplikovano u poređenju sa Ethereumom:

“EOS baza podataka je izgrađena na nečemu što se zove ‘memory-mapped files’, još jedan ostatak Steem dizajna, čija je bitna posljedica to da je dizajnirana da koristi najskuplji mogući oblik skladištenja: memoriju sa slučajnim pristupom.”

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.