malta

Malta počinje javnu raspravu o revidiranim kripto pravilima kako bi se uskladila s MiCA pravilima

 

Malta se pridružila Francuskoj i drugim zemljama EU u reviziji postojeće kripto regulatorne politike kako bi se uskladila sa MiCA, koja stupa na snagu u decembru 2024.

Uprava za finansijske usluge Malte (MFSA) započela je javnu konsultaciju o promjenama u svojim kripto regulativama kako bi se uskladila sa propisima o evropskim tržištima kripto-aktive (MICA) koji će stupiti na snagu u decembru 2024. Period javnih konsultacija je otvoren do 29. septembra .

Revidirani pravilnik predlaže izmjene pravila za berze, skrbnike i portfolio menadžere kako bi se uskladili sa MiCA u EU. Malta je prvi put uspostavila svoj kripto okvir 2018. godine sa virtuelnim finansijskim sredstvima (VFA).

Neke od značajnih promjena u vezi sa VFA pravilnikom su:

MFSA je uklonila zahtjeve revizije sistema za vlasnike VFA licence.

Kapitalni zahtjevi za nosioce licenci klase 3 i 4 smanjeni su na 133.000 dolara (125.000 eura) odnosno 159.000 dolara (150.000 eura).

Uklonjen je uslov osiguranja profesionalne odgovornosti.

Zahtjevi za outsourcing su ažurirani u skladu sa MiCA.

MiCA pravila za specifične usluge su ugrađena u VFA pravilnik, gdje će zahtjevi na VFA razmjenu, izvršenje naloga i podobnost klijenta biti izmijenjeni.

Zahtjevi koji se odnose na kategorizaciju klijenata su uklonjeni.

Uklonjen je zahtjev za upravljanje rizikom i interni izvještaj o procjeni adekvatnosti kapitala.

Donošenjem MiCA propisa, svi postojeći propisi u zemljama EU biće zamijenjeni univerzalnim MiCA zakonima. Malta, kao članica EU, imala je dvije mogućnosti: ili da sačeka 18 mjeseci prije stupanja na snagu MiCA zakona ili da izmijeni postojeće propise kako bi se uskladila sa univerzalnim EU zakonima. Regulatori su odabrali drugu opciju.

U intervjuu u oktobru prošle godine, regulatori su izjavili da bi rane izmjene njihovih postojećih kripto propisa pomogle vlasnicima VFA licenci da neprimjetno pređu na zakone zasnovane na MiCA i dobiju licencu EU. Okvir VFA na Malti bio je zasnovan na principima Direktive o tržištima finansijskih instrumenata (MiFID), pri čemu je MiCA uvela nekoliko principa iz istog pravilnika.

Osim Malte, još jedna EU država, Francuska je takođe izmijenila svoje postojeće regulatorne smjernice za kriptovalute kako bi se uskladila s MiCA, koje stupaju na snagu početkom 2024.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.