Societe Generale nudi trgovinu i čuvanje Bitcoina

 Societe Generale je postala prva kompanija u Francuskoj koja je osigurala licencu za Bitcoin usluge i ponudiće trgovanje i čuvanje svojim klijentima. Ovo značajno dostignuće označava novu eru u francuskom Bitcoin pejzažu, jer se pridružuje globalnom trendu finansijskih institucija kao što su BlackRock, Fidelity, Vanguard i druge koje nastavljaju da prihvataju industriju.

sg2

Licenca za inovacije

Licenca koju je dodijelio francuski regulator tržišta AMF ovlašćuje SocGen da ponudi niz usluga, uključujući čuvanje, trgovinu i prodaju. Dok su se brojne firme registrovale kod AMF-a, uključujući najveću svjetsku berzu kriptovaluta, Binance, licencirane banke poput SocGen-a drže se na višim standardima. One podliježu strožim pravilima u oblastima korporativnog upravljanja i usklađenosti.

Tiho preuzimanje Bitcoina od strane Trad-Fi-ja?

Mnogi unutar Bitcoin industrije dugo su sumnjali da je tiho preuzimanje industrije od strane tradicionalnih finansija neizbježno, a takođe i iza regulatora koji sporo daju jasnoću kako bi industrija krenula naprijed.

Regulatori i političari često spajaju Bitcoin sa kriptom. Bilo namjerno ili iz naivnosti, učinak je bio da se reputacija Bitcoina optereti prevarama koje održavaju kripto operateri kao što su FTX, Celsius i drugi, čiji je kolaps doveo do najdužeg medvjeđeg tržišta u 14-godišnjoj istoriji Bitcoina.

Može se ispostaviti da će regulatori zaista favorizovati tradicionalne finansijske institucije, navodno zbog boljeg nadzora i usklađenosti. Ipak, regulisane banke bile su među najgrubljim prekršiocima zakona o pranju novca, kao i kršenja privatnosti podataka o klijentima i slabe prakse KYC-a.

sg1

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.