Kripto će nadmašiti međunarodne valute – izvršni direktor BlackRocka

 

Larry Fink navodi da su globalni investitori sve željniji da dodaju kripto imovinu u svoje portfolije.

Izvršni direktor BlackRock-a Larry Fink dao je nove napomene podržavajući ulogu kriptovaluta u demokratizaciji ulaganja širom svijeta, ukazujući na sve veći interes među klijentima kompanije za digitalnu imovinu.

“Sve više naših globalnih investitora nas pita za kriptovalute”, rekao je Fink tokom intervjua za CNBC-jev Squawk on the Street 14. jula. BlackRock je najveći svjetski menadžer imovine, sa preko 8 triliona dolara imovine koja obuhvata sve vrste investicionih proizvoda.

blackrok1
Larry Fink iz BlackRocka. Izvor: CNBC

Po Finkovom mišljenju, kriptovalute imaju „različitu vrijednost u odnosu na druge klase imovine“ u pomaganju u diversifikaciji portfolija. „Ovo je toliko internacionalno da će nadmašiti bilo koju valutu“, primjetio je izvršni direktor.

Uprkos Finkovim pro-kripto primjedbama tokom intervjua, on je odbio da komentariše BlackRock-ovu prijavu za promptni Bitcoin ETF fond kojim se trguje na berzi u Sjedinjenim Državama, jer je podnošenje još uvek na čekanju kod Komisije za hartije od vrijednosti.

Radimo s našim regulatorima jer, kao i na svakom novom tržištu, ako će BlackRockovo ime biti na njemu, pobrinućemo se da bude sigurno, zdravo i zaštićeno”, dodao je Fink.

Nekoliko prijava za izlistavanje Bitcoin ETF-a na promptnom tržištu odbio je SEC proteklih godina. Međutim, BlackRock-ova prijava je izazvala nove nade u skoro odobrenje, s obzirom na ogroman uspjeh u odobravanju ETF-ova. Prema Eric Balchunasu i Jamesu Seyffartu iz Bloomberg Intelligencea, BlackRock je podnio zahtjev za 550 ETF aplikacija i samo je jednom odbijen.

Vjerujemo da imamo odgovornost za demokratizaciju ulaganja. Napravili smo sjajan posao, a uloga ETF-ova u svijetu je transformacija ulaganja. I tek smo na početku toga”, rekao je Fink u intervjuu.

BlackRockovu prijavu pratilo je nekoliko dopuna za slične ETF proizvode u Sjedinjenim Državama. Upravljači imovinom u redu za zeleno svjetlo uključuju Fidelity, Bitwise, 21Shares, WisdomTree i Investco, između ostalih.

Dok američki menadžeri čekaju odluku SEC-a, londonska firma Jacobi Asset Management sa sjedištem u Londonu trebala bi prvi spot Bitcoin ETF-a debitovati kasnije ove godine. Proizvod je trebao biti lansiran 2022. godine, ali je odgođen zbog medvjeđeg tržišta. Prema Jacobijevim riječima, potražnja se postepeno mijenja od prošle godine.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.