bitcoinetfcover

Vraća se Bitcoin ETF groznica: Najveći priliv u ProSharesov BITO za godinu dana

ProSharesov BITO Bitcoin ETF zabilježio je nedjeljni priliv od 65 miliona dolara jer su institucionalni investitori naizgled vratili svoju volju za Bitcoin fjučerse.

Bitcoin berzanski fond (ETF) se vraća sa gomilom novih aplikacija i povećanjem priliva kapitala od institucionalnih investitora.

Dana 26. juna, porast priliva u ProShares Bitcoin Strategy ETF (BITO) – Bitcoin futures fond – primijetio je viši analitičar ETF-a Bloomberga Eric Balchunas.

Fond je imao najveći sedmični priliv u godini od 65,3 miliona dolara, a njegova imovina premašuje milijardu dolara. BITO je bio prvi ETF povezan sa BTC-om u Sjedinjenim Državama i jedan je od najpopularnijih među institucionalnim investitorima.

Balchunas je tvrdio da je BITO „prilično pratio Bitcoin savršeno“, zaostajajući za spot cijenama za 1,05% godišnje i ima naknadu od 0,95%.

bitcoinetf

Prema ProShares-u, BITO fond je ostvario rast od 59,6% od početka 2023. Došlo je do porasta interesovanja za Bitcoin derivatima širom svijeta otkako je BlackRock u junu podnio zahtjev za sopstveni Bitcoin ETF.

Prema Deribit berzi kripto opcija, otvorene kamatne stope (OI) za Bitcoin je porasla od prošle sedmice. Trenutno iznosi 319 miliona dolara od 25. juna, što je oko 30% više u odnosu na isti period prošle sedmice. OI je mjera ukupnog broja neizmirenih fjučers ugovora.

bitcoinetf1

Oživljavanje ETF trgovanja i cijena BTC-a takođe su bile dobre vijesti za najvećeg svjetskog menadžera kripto imovine, Grayscale.

Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), koji mjesecima trguje uz ogroman popust kako bi uočio cijene BTC-a, ide u pravom smjeru jer se taj jaz smanjuje. Prema Coinglassu, Grayscale premija, poznata i kao njegov popust, iznosi -31,2%. U decembru je pao na -49%.

Ostaje nejasno hoće li Komisija za vrijednosne papire i berze odobriti spot BTC ETF, ali trka je sada u toku jer je novi talas prijava pratio BlackRock. WisdomTree je po treći put podnio zahtjev SEC-u za kreiranje spot Bitcoin ETF-a, samo nekoliko sati kasnije Invesco je obnovio svoju aplikaciju za sličan proizvod.

Dana 25. juna, predsjednik ETF Store-a Nate Geraci objavio je na Twitter-u svoju listu izdavaoca ETF-a koje bi “držao na oku” jer vjeruje da će podnijeti ili ponovo predati zahtjev za spot Bitcoin ETF na osnovu prošlih prijava. Geraci je imenovao First Trust, VanEck, Global X, Fidelity i ono što je nazvao „tamnim konjem“, Schwab.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.