etf3

SEC odobrio prvi Bitcoin ETF

Američka komisija za vrijednosne papire i berzu (SEC) odobrila je svoj prvi Bitcoin Futures ETF s leveridžom. Štaviše, ponuda Volatility dionica sada je prvi ETF te vrste koji je dostupan u Sjedinjenim Državama, a trebao bi se početi trgovati u utorak, prema izvještaju Coindeska.

Registrovani ETF fjučers dolazi kao rezultat sličnih dešavanja koja su se desila u sektoru. Konkretno, BlackRock je pokrenuo plan za Bitcoin Spot ETF-ove. S druge strane, Volaitlty Shares ETF je dobio odobrenje i spreman je za puštanje u rad sljedeće sedmice.

etf

SEC odobrava Bitcoin Futures ETF

Sektor kriptovaluta u Sjedinjenim Državama je posljednjih sedmica bio prilično zabrinut. SEC se čvrsto uhvatio u borbu protiv dvije najveće berze kriptovaluta na tržištu, Coinbase i Binance. Međutim, sada ovo zeleno svijetlo predstavlja dolazak nove kripto ponude u SAD.

Konkretno, SEC je odobrio svoj prvi Bitcoin ETF fjučers, prema novom izvještaju Coindeska. Zaista, odobrenje je dovelo do toga da Volatility Shares započne s radom na prvom kripto ETF-u u Sjedinjenim Državama.

etf1
Izvor: Coinpedia

Prospekt potvrđuje da bi 2x Bitcoin Futures ETF trebao početi sa radom 26. juna 2023. Štaviše, u prijavi je navedeno da bi ETF mogao biti u korelaciji sa CME Bitcoin Futures Daily Roll indeksom.

Odluka je stigla jer je cijena Bitcoina porasla u posljednjih nekoliko sedmica. Kulminacija cijena iznad granice od 30.000 dolara, razvoj koji je vjerovatno bio potpomognut vijestima o BlackRockovim ETF planovima. Uz to, uz odobrenje fjučersa ETF-a, još uvijek postoji zabrinutost da li će regulator odobriti ponude za promptnu trgovinu Bitcoinima.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.