blackrock

BlackRock će ponuditi kripto za institucionalne investitore putem Coinbase Prime

Gigant za upravljanje imovinom i kripto berza udružili su se kako bi proširili pristup kriptovalutama među institucionalnim investitorima.

BlackRock, najveći svjetski menadžer imovine, uspostavio je partnerstvo sa javnom berzom kriptovaluta Coinbase (COIN) kako bi kriptovalute učinio direktno dostupnim institucionalnim investitorima.
Zajednički kupci Coinbase i BlackRockove platforme za upravljanje investicijama, Aladdin, imaće pristup mogućnostima trgovanja kriptovalutama, skrbništva, primarnog posredovanja i izvještavanja, navodi se u blog postu koji je objavljen u četvrtak.

BlackRock je u drugom tromjesečju 2022. imao 8,5 biliona dolara u imovini pod upravljanjem, dok Aladdin ima više od 200 institucionalnih korisnika, uključujući osiguranja, penzije, korporacije, upravljače imovinom, banke i zvanične institucije, navodi Oppenheimer od četvrtka.

Dionice Coinbasea, koje su naglo pale usred pada cijena kriptovaluta, skočile su nakon vijesti, dok su one BlackRocka blago porasle na 693,11 dolara.

“Naši institucionalni klijenti su sve više zainteresovani za izlaganje tržištima digitalne imovine i fokusirani su na to kako efikasno upravljati operativnim životnim ciklusom ovih sredstava,” rekao je Joseph Chalom, globalni šef strateškog ekosistemskog partnerstva u BlackRocku, u blogu.

„Ova povezanost sa Aladdinom omogućit će klijentima da upravljaju svojom izloženošću bitcoinima direktno u svom postojećem portfoliju upravljanja i tokovima trgovanja za cijeli portfolijski pogled na rizik u različitim klasama imovine“, dodao je.

Pristup će biti odobren preko Coinbase Prime, postojeće integrisane trgovačke platforme za institucionalne kripto investitore. Kompanije će nastaviti da razvijaju integraciju platforme i uvode različite funkcije u fazama, stoji u blogu.

Integracija dolazi četiri mjeseca nakon što je izvršni direktor BlackRock-a Larry Fink rekao da će kompanija istražiti načine da ponudi digitalnu imovinu svojim klijentima, potvrđujući kontinuirano interesovanje institucionalnih investitora za industriju kriptovaluta.

Coinbase se ove godine mučio zbog pada cijena kriptovaluta, oštre konkurencije i nedavnog regulatornog potresa. Privlačenje više institucionalnog novca moglo bi utrti put njegovom oporavku i širem oporavku cijele industrije digitalne imovine.

“BlackRockova duboka ekspertiza u tehnologiji upravljanja investicijama, u kombinaciji s Coinbaseovim integrisanim i sigurnim paketom proizvoda za trgovanje, skrbništvo i prvoklasno posredovanje, olakšaće veći institucionalni pristup i transparentnost ulaganja u digitalnu imovinu”, izjavila je predsjednica Coinbasea Emilie Choi.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.