coinbase 2

Coinbase poriče izvještaje o prodaji podataka o svojim klijentima američkoj vladi

Coinbase je pojasnio da kripto berza nije prodavala podatke svojih korisnika i naglasio da samo pruža informacije za istrage finansijskih zločina.

Platforma za razmjenu kriptovaluta Coinbase demantovala je izvještaje u kojima se navodi da kompanija prodaje svoje podatke o klijentima Službi za imigraciju i carinu Sjedinjenih Američkih Država (ICE), agenciji koja radi pod Ministarstvom domovinske sigurnosti zemlje.

U četvrtak je online kružila vijest da Coinbase pruža geolokacijske podatke ICE-u. Zbog toga su korisnici Twittera poput Solobase Maca bili šokirani i istakli da se „nisu prijavili za to“. Tvitali su:

coinbase 1

U izjavi na Twitteru, Coinbase je pojasnio da kompanija “ne prodaje vlasničke podatke o kupcima”. Berza je istakla da je njen glavni prioritet pružanje sigurnog i bezbijednog iskustva korisnicima platforme.

Osim toga, kripto platforma je takođe objasnila da su njeni alati Coinbase Tracer kreirani u skladu sa zahtjevima vlade. Coinbase je napomenuo da se ovo koristi za istragu zločina povezanih s finansijama kao što su finansiranje terorizma i pranje novca. Prema razmjeni, informacije koje pružaju vladi dolaze samo iz javnih izvora, a ne iz podataka korisnika Coinbasea.

Još u septembru 2021., Coinbase je potpisao ugovor sa ICE-om za razvoj softvera za vladinu agenciju. Sporazum obavezuje berzu da obezbedi “softver za razvoj aplikacija kao uslugu” ICE-u u zamenu za 1,36 miliona dolara.

Unatoč zastojima uzrokovanim trenutnom kripto zimom, Coinbase želi proširiti svoje poslovanje u Evropi. Berza je počela da zapošljava osoblje u Švicarskoj i ima dozvolu za rad u zemljama poput Njemačke, Irske i Velike Britanije.

Prošle sedmice, kompanija za kreditni rejting Moody's snizila je Coinbaseov korporativni porodični rejting (CFR), što je mišljenje firme o sposobnosti Coinbasea da plati svoje finansijske obaveze. Agencija za rejting je takođe snizila ocenu berzi za garantovane starije neobezbeđene zapise, što je dug koji nije podržan nikakvom kolateralnom imovinom.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.