us sec

Američki zakonodavci imaju za cilj jasnoću kripto regulative s predloženim nacrtom zakona kojim se SEC-u staje u kraj

Nacrt zakona bi omogućio određenim tokenima da se kvalifikuju kao digitalna roba ako su decentralizovani i razbijaju prethodni pristup SEC-a.

Zastupnici Komiteta za finansijske usluge Predstavničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država i Odbora za agrokulturu Predstavničkog doma objavili su nacrt diskusije u kojoj se određenim kripto imovinama nudi put da budu označene kao digitalna roba.

Prema nacrtu diskusije objavljenom 2. juna, zakonodavci su predložili „uspostavljanje funkcionalnog okvira“ čiji je cilj pružanje regulatorne jasnoće za kripto firme u Sjedinjenim Državama. Nacrt zakona bi zabranio američkoj komisiji za vrijednosne papire i berze (SEC) da uskrati platformama za trgovanje digitalnom imovinom da se registruju kao regulisani alternativni sistem trgovanja i omogućio takvim firmama da ponude “digitalnu robu i stabilne coine kao sredstvo plaćanja“.

Konkretno, predloženi nacrt zakona razbija pristup koji su mnogi u kripto prostoru kritikovali jer ne nudi jasna pravila. Okvir zakona bi omogućio da se određena digitalna imovina kvalifikuje kao digitalna roba ako je “funkcionalna i smatra se decentralizovanom” i zahtijeva od SEC-a da pruži “detaljnu analizu” svih prigovora na klasifikaciju firme kao decentralizovane.

“Zakon takođe zahtijeva od SEC-a da izmijeni svoja pravila kako bi se omogućilo brokerskim dilerima da čuvaju digitalnu imovinu, ako ispunjavaju određene zahtjeve”, navodi se u nacrtu. “Pored toga, Zakon bi zahtijevao od SEC-a da napiše pravila za modernizaciju određenih propisa za digitalnu imovinu.”

Glavni pravni službenik Coinbasea Paul Grewal pohvalio je nacrt zakona, rekavši da on “postavlja jak temelj za regulatornu jurisdikciju i definicije”, ali opravdava detaljnu reviziju prije formalnog predstavljanja. Kripto berza sa sjedištem u SAD-u nedavno je pokrenula reklamnu kampanju za usvajanje prije događaja usmjerenog na lobiranje u Washingtonu, D.C., koji je zakazan za jul.

Predstavljen od strane predsjednika Komiteta za finansijske usluge Predstavničkog doma Patrika McHenryja i predsjednika Odbora za agrikulturu Predstavničkog doma Glenna Thompsona – obojica republikanci – zakonu je nedostajao doprinos zakonodavaca s druge strane političkog prolaza. Demokrate i republikanci ponekad su pokazali spremnost da imaju dvostranački pristup kripto regulaciji, ali nije jasno koliko daleko bi predloženi zakon mogao napredovati u podijeljenom Kongresu.

U vrijeme objavljivanja, američki zastupnici u Predstavničkom domu i Senatu usvojili su zakon koji ima za cilj spriječiti vladu od neplaćanja podizanjem gornje granice duga.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.