Senator Cynthia Lummis se pridružuje borbi protiv kripto poreza

Rudarenje Bitcoina je polarizovana tema koja često izaziva bijes vlada zbog visoke potrošnje energije. U poslednjem primjeru, administracija Sjedinjenih Država je objavila plan o nametanju režima jako visokog poreza za navedenu aktivnost.

Prijedlog je naišao na otpor članova Bitcoin zajednice koji smatraju da administracija postavlja pogrešne prioritete. Članovi Bitcoin zajednice nisu jedini koji su kritikovali ovaj prijedlog. Predsjednički kandidat u Sjedinjenim Državama, Robert F. Kennedy Jr. je izjavio da je ovaj prijedlog „loša ideja.“ Kennedy je odabrao da javno stane na stranu Bitcoin zajednice.

Senator Cynthia Lummis je uvjerena da ovaj prijedlog neće biti usvojen na kongresu tokom Bitcoin konferencije. Pro-Bitcoin zakonodavci su ispravili svoje stavove, obavezujući se da će stati na put prijedlogu Bidenove administracije.

Lummis će stati na put Bidenovom kripto porezu

Lummis tvrdi da neće dozvoliti da Biden ubije kripto industriju sa porezom, što znači da neće podržati prijedlog na kongresu.

„Povećanje poreza od 30% u bilo kojoj industriji je bezobrazan pokušaj administracije,“ izjavila je Lummis.

Kripto porez je u poslednje vrijeme postao jako bitna tema za raspravu u Sjedinjenim Državama, pogotovo kada se priča o budžetu. Biden tvrdi da njegova administracija želi da eliminiše rupe u zakonu za „bogate kripto trejdere.“

Bidenove izjave su izazvale zbunjenost i bijes u kripto zajednici. Eksperti špekulišu da se ovo odnosi na nedostatak pravila protiv „wash trading-a,“ koja dozvoljavaju trejderima da ne prijavljuju porez.

Zašto je ovo bitno

Ukoliko se ovaj prijedlog odobri na kongresu, vjerovatno će otjerati Bitcoin rudare u druge nadležnosti. Kripto industrija se u Sjedinjenim Državama suočava sa velikom neizvjesnošću, jer su regulatori sve više i više vrše pritisak na ovaj sektor.

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.