Bitcoin dostiže 50% tržišne dominacije prvi put u 2 godine

Dominacija Bitcoina i iznos koliko Bitcoin čini ukupnu kripto tržišnu kapitalizaciju, premašila je oznaku od 50%.

Dana 19. juna u 18:00 UTC, dominacija bitcoina je dostigla nešto iznad 50% i od tada se smanjila na 49,9% u vrijeme objavljivanja, prema podacima TradingViewa.

To znači da samo Bitcoin čini polovinu ukupne tržišne kapitalizacije kriptovaluta od 1,1 bilion dolara. Trenutna tržišna kapitalizacija Bitcoina iznosi 519 milijardi dolara, prema podacima Coingecko.

Značajno je da je dominacija Bitcoina na tržištu porasla za više od 10,5% od 27. novembra 2022. godine, što je povećanje uzrokovano velikim dijelom investitorima koji traže vodeću kripto imovinu kao sigurno utočište nakon krize FTX-a i usred sve većeg regulatornog nadzora kripto sredstva u Sjedinjenim Državama.

Dok je dominacija Bitcoin-a značajno porasla u posljednjih osam mjeseci, Etherova (ETH) tržišna dominacija drži se stabilnom oko granice od 20% veći dio godine. Trenutno, ukupna vrijednost Bitcoina i Ethera sada čini otprilike 70% cjelokupnog kripto tržišta.

Suosnivač MicroStrategyja i otvoreni bik Bitcoina, Michael Saylor, vjeruje da će dominacija Bitcoina na tržištu u narednim godinama dostići 80%, jer sve veći regulatorni pritisak Komisije za vrijednosne papire uzrokuje da stabilne kovanice i većina druge kripto imovine “nestane“.

Cijela industrija je predodređena da se racionalizuje sve do industrije fokusirane na Bitcoin, s možda pet do desetak drugih tokena Proof of Work.

Osim toga, Saylor je okrivio nedostatak bilo kakvog “mega institucionalnog novca” koji ulazi u kripto prostor za “konfuziju i anksioznost” koju je izazvalo 25.000 drugih kriptovaluta koje su se pozicionirale kao alternative Bitcoinu.

Bitcoin je univerzalno, globalno priznata digitalna roba u ovoj industriji”, dodao je Saylor, ukazujući na činjenicu da je Bitcoin jedina kriptovaluta koju je predsjednik SEC-a Gary Gensler označio robom. SEC je sada proglasio ukupno 68 kriptovaluta vrijednosnim papirima.

Bitcoin trenutno mijenja vlasnika za 28.879 dolara, što je povećanje od 1,5% u posljednja 24 sata, prema podacima Cointelegraphovog indeksa cijena. Vrijednost Bitcoina je porasla za više od 3% tokom prošle sedmice uprkos tome što je „strah“ na kripto tržištu dostigao najvišu tačku u tri mjeseca.

Kompanija za istraživanje kriptovaluta Santiment takođe ukazuje na to da je Blackrock podnio zahtjev za Bitcoin spot ETF kao jedan od glavnih pokretača povećanja cijena Bitcoina u posljednjih nekoliko dana.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.