etf-8

8 najboljih ETF-ova za kupovinu

Najbolji ETF-ovi za kupovinu

ProShares Bitcoin Strategy ETF (BITO)
Valkyrie Bitcoin Strategy ETF (BTF)
Grayscale Bitcoin Trust (GBTC)
Amplify Transformational Data Sharing ETF (BLOK)
Bitwise 10 Crypto Index Fund (BITW)
Grayscale Ethereum Trust (ETHE)
Siren Nasdaq NexGen Economy ETF (BLCN)
First Trust Indxx Innovative Transaction & Process ETF (LEGR)

Ovi ETF-ovi pojednostavljuju pristup ulaganjima u blockchain. Fondovi kojima se trguje na berzi su jedan od najlakših načina za investitore da steknu raznovrsnu izloženost određenoj temi ili klasi sredstava. Jedan od izazova ulaganja u Bitcoin i druge kriptovalute u ranim godinama kriptovalute bio je da se tačno otkrije kako i gdje da ih kupi. ETF-ovi kriptovaluta olakšavaju ulaganje u Bitcoin kao i kupovinu popularnih akcija. Sada postoji nekoliko ETF-ova na temu kriptovaluta, a taj broj nastavlja da raste. Imajte na umu, međutim, da ovi ETF-ovi naplaćuju visoke naknade za upravljanje. Evo osam najboljih ETF-ova za kriptovalute koji su izloženi kriptovaluti, kripto fjučers ugovorima ili kompanijama koje imaju značajnu izloženost blockchainu.

1. ProShares Bitcoin Strategy ETF (oznaka: BITO)

ProShares Bitcoin Strategy ETF je promijenio igru za investitore kriptovaluta. BITO ETF je ušao u istoriju u oktobru kada je postao prvi ETF za kriptovalute kome je Komisija za hartije od vrijednosti dozvolila da trguje na velikoj američkoj berzi. Oprezni bitcoin investitori koji su čekali zeleno svjetlo američkih regulatora konačno su ostvarili svoju želju sa BITO fondom. Umjesto da kupuje samo Bitcoin, BITO fond drži različite Bitcoin fjučers ugovore. BITO ETF ima 1,4 milijarde dolara imovine pod upravljanjem i 0,95% godišnjeg koeficijenta troškova, ili 95 dolara za svakih uloženih 10.000 dolara.

2. Valkyrie Bitcoin Strategy ETF (BTF)

Samo nekoliko dana nakon što je BITO fond počeo da trguje na njujorškoj berzi, Valkyrie Bitcoin Strategy ETF je lansiran na Nasdaq. Kao i BITO fond, BTF ne ulaže direktno u Bitcoin. Umjesto toga, on drži prvomjesečne Bitcoin fjučerse na čikaškoj berzi. Valkyrie već nudi trustove za druge popularne kriptovalute na međunarodnim tržištima i nada se da će u narednim mjesecima uvesti dodatne kripto ETF-ove na berzi u SAD. BTF ETF je manji i manje likvidan od BITO-a. Fond drži 59,5 miliona dolara imovine i ima koeficijent troškova od 0,95%.

3. Grayscale Bitcoin Trust (GBTC)

Prije pokretanja BITO ETF-a, Grayscale Bitcoin Trust je bio najbolja opcija Bitcoin fonda za većinu investitora. GBTC fond je zapravo trust, a ne ETF, ali Grayscale je u procesu pretvaranja u ETF – vjerovatno da bi mogao da pređe sa vanberzanskog trgovanja na listing na velikoj američkoj berzi. Za razliku od drugih Bitcoin ETF-ova, GBTC drži stvarnu kriptovalutu, a svaka akcija predstavlja oko 0,0009 Bitcoina. GBTC trust ima 41,3 milijarde dolara imovine i omjer troškova od 2%.

4. Amplify Transformational Data Sharing ETF (BLOK)

Amplify Transformational Data Sharing ETF je popularan fond koji ulaže u preduzeća koja su izložena blockchain tehnologiji, jedinstvenoj “kičmi” tržišta kriptovaluta. Najveći fondovi uključuju Silvergate Capital Corp. (SI), Galaxy Digital Holdings Ltd. (GLXY) i Coinbase Global Inc. (COIN). BLOK ETF pruža značajnu raznolikost u blockchain prostoru. Ima 45 ukupnih holdinga, a njegovih 10 najboljih holdinga čini oko 44% njegove imovine od 1,7 milijardi dolara. BLOK fond ne drži kriptovalute direktno, ali nekoliko njegovih fondova ima, uključujući Galaxy Digital i Square Inc. (SK). Fond ima koeficijent troškova od 0,71%.

5. Bitwise 10 Crypto Index Fund (BITW)

Većina najvećih kripto fondova je fokusirana na Bitcoin, ali Bitwise 10 Cripto Index Fund pruža investitorima izloženost prema još 10 najvrijednijih kriptovaluta u odnosu na tržišnu kapitalizaciju. Bitwise kaže da provjerava fondove fonda za određene rizike, ponderiše ih tržišnom kapitalizacijom i rebalansira ih jednom mjesečno. Pored Bitcoina i Ethereuma, fondovi uključuju altcoine kao što su Algorand i Uniswap. BITW fond je zatvorenog tipa i sa njim se trguje u SAD “preko veze”. Ima aktivu od 1,4 milijarde dolara i koeficijent troškova od 2,5%.

6. Grayscale Ethereum Trust (ETHE)

Bitcoin i Ethereum su ubjedljivo dvije najveće i najpopularnije kriptovalute, tako da investitori koji žele da se fokusiraju posebno na te dve kriptovalute mogu dobiti ispravku za Ethereum od Grayscale Ethereum Trust-a. Ako konverzija GBTC-a u ETF prođe glatko, Grayscale će vjerovatno prenijeti ETHE povjerenje u ETF u bliskoj budućnosti i potencijalno će se naći i na velikoj berzi. ETHE trust ima 14,5 milijardi dolara imovine i omjer troškova od 2,5%. Svaka akcija ETHE predstavlja oko 0,01 etar, izvornog tokena na platformi Ethereum.

7. Siren Nasdaq NexGen Economy ETF (BLCN)

Siren Nasdaq NexGen Economy ETF je još jedan ETF fokusiran na blockchain koji prati Nasdaq Blockchain Economy Index. Kao i BLOK ETF, BLCN fond ne ulaže direktno u kriptovalute, ali nekoliko njegovih holdinga ima kriptovalute u svojim bilansima. Cijene akcija fokusirane na blockchain imaju visoku korelaciju sa cijenama kriptovaluta. BLCN-ov najveći holding uključuje Bakkt Holdings Inc. (BKKT), Silvergate Capital i Overstock.com Inc. (OSTK). BLCN ETF ima manje sredstava od BLOK fonda na samo 314 miliona dolara i naplaćuje omjer troškova od 0,68%.

8. First Trust Indxx Innovative Transaction & Process ETF (LEGR)

First Trust Indxx Innovative Transaction & Process ETF je još jedan popularan blockchain koji ima jedinstven proces odabira i ponderisanja. Polovina pondera fonda je posvećena kompanijama koje aktivno razvijaju blockchain tehnologije, a druga polovina je posvećena kompanijama koje koriste blockchain tehnologiju. Ovaj jedinstveni pristup daje fondu drugačiji sastav i ravnotežu od ostalih kripto ETF-ova. Fond vrijedan 142 miliona dolara sastoji se od 101. fonda, uključujući i najveće fondove Nvidia Corp. (NVDA), Advanced Micro Devices Inc. (AMD) i Salesforce.com Inc. (CRM). LEGR fond ima prinos od dividende u iznosu od 1,28% i koeficijent troškova od 0,65%.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.