Bez straha zbog pada Bitcoin -a, kripto bikovi kažu da je sada „najbolje vrijeme“ za ulaganje

Ovosedmični “krah” koji je povukao Bitkoin (BTC-USD) nazad ispod 50.000 dolara pokvario je ono što je trebalo da bude značajna prilika od kada je prva suverena zemlja na svijetu usvojila kriptovalutu kao zakonsko sredstvo plaćanja.

Michael Sonnenshein, izvršni direktor Grayscale Investments, najvećeg svjetskog menadžera fonda za kriptovalute, rekao je za Yahoo Finance Live ove sedmice da će se druge zemlje vjerovatno pridružiti El Salvadoru u trci za kripto plaćanje.

I Matt Hougan, direktor informatike iz kompanije Bitwise, takođe je rekao Yahoo Finance Live -u da je sada „najbolje vrijeme za ulazak na kripto tržište. Većina prve decenije kriptoa bila je od nule do jedan. … Sada je pitanje koliko brzo skaliramo od jedan do sto. Mnogo toga je izgrađeno na tome koliko regulatorne jasnoće dobijamo.”

Sigurno je da je ovo bila teska sedmica za digitalne valute poput Bitkoina-koji su se u ponedeljak trgovao iznad 52.000 dolara, ali su se u petak kretao blizu 45.000 dolara-kao i za Ethereum (ETH-USD) i Cardano (ADA-USD). Međutim, od vrha do dna, posljednja dva nisu izgubila ni približno kao Bitkoin, koji je pretrpio odliv za više od 3 milijarde dolara tokom rasprodaje u utorak.

Sa druge strane, cijena kriptovalute (SOL1-USD), koja pokreće Solana blok-lanac, već je iznad najviših padova pre fleša, u petak se trgovala iznad 175 dolara.

Anatomija ‘odajućeg’ kriptovaluta

U intervjuu za Yahoo Finance, Jeff Sekinger, finansijski guru, osnivač kripto hedž fonda Orca Capital sa sjedištem u Majamij , rekao je da vjeruje da će cjelokupno kripto tržište vjerovatno doživjeti veliki rast do kraja ove godine, uprkos ovonedeljnom ludilu.

Kao i prva sedmica javne ponude Coinbase-a, ova sedmica je započela još jednim velikim tržišnim događajem – novim zakonom o Bitkoinima u Salvadoru, za koji se očekivalo da će biti blagodat industriji.

Sekinger je bio svjedok svog udjela u ciklusima kripto tržišta. Prvi put je kupio Bitcoin na koledžu 2013. godine, a bikovsko tržište 2017. ga je ubijedilo da napusti posao u JPMorgan Chase-u kako bi se fokusirao na klasu imovine sa punim radnim vremenom. Osnovao je Orca Capital u aprilu dvije godine kasnije.

Smanjujući obim trgovanja, otvorene nivoe kamata i analizu na lancu, Sekinger je zapravo nazvao ovosedmični krah u videu na Youtube-u koji je objavio 31. avgusta. On je za Yahoo Finance rekao da se sveo na obim i tri glavna rastuća trenda.
„Kada se stalno finansiranje, porast interesa i akcije cijena povećavaju, a obim se uspori, to je bio jasan znak za poslednja tri velika rušenja“, rekao je Sekinger za Yahoo Finance.

Ovog puta, do pada je došlo zbog kombinacije velikog leveridža na tržištima, osim što su trgovci kriptovalutama „kupovali glasine i prodavali vijesti“, rekao je on. To je bio dovoljan dokaz da je tržište još uvek relativno malo – i još uvek pod velikim uticajem nekoliko velikih igrača, prema Sekingeru.

Priznajući da je tržišne cikluse notorno teško predvidjeti, Sekinger je rekao da će se trenutno tržište bikova sa kriptovalutama okončati u prvom ili drugom kvartalu sljedeće godine.

„Biće previše euforije i previše leveridža i sve će se srušiti. Budući da počinjemo da vidimo ozbiljan novac u prostoru, mislim da će u smislu procentualne korekcije biti manje“, rekao je Sekinger.

Trenutno Orca ima dva fonda od kojih svaki ima oko 10 do 15 različitih sredstava koja danas kumulativno drže 50 miliona dolara pod upravom, sa 167 ograničenih partnera. Od kada je Orca započela, oba fonda su nadmašila Bitcoin, dok je jedan udvostručio prinos kripto valute u prošloj godini.

U roku od dva mjeseca, Orca će uvesti još dva fonda-uključujući agresivniji fond usredsređen na decentralizovano finansiranje (DeFi). Ovi dodaci bi trebalo da udvostruče ukupnu vrijednost imovine za raspolaganje, rekao je Sekinger.
Maloprodajni investitori  “čuju lude priče o nevjerovatnoj količini novca koji se zarađuje na NFT -ovima i što izaziva njihovo interesovanje.”

Što se tiče leveridža, Sekinger je rekao da njegova sredstva mogu povećati do 5 procenata svoju vrijednost, ali da nikada nisu imali želju da idu blizu 5 procenata, i obično ih koriste najviše „dva do tri puta godišnje i to u malim količinama.

Orcine buduće ponude dolaze iz potražnje na malo za investicije povezane sa nezamjenjvim tokenima (NFT), prema Sekingeru-nešto što je povezao sa skokovitim rastom Solane tokom ljeta. “Jedan od razloga zašto SOL eksplodirava je to što se tona NFT -a seli iz Ethereuma u ​​Solanu jer je mnogo jeftinije pokretanje, kupovina i prodaja na bloku Solana”, rekao je Sekinger.

U svjetlu izvora ulaganja koje su na kripto tržište doveli NFT -ovi, interes investitora za blokove sa većom brzinom transakcija brzo je dominirao cijenom akcije.

Od ažuriranja londonskog hardforka, kaže se da Ethereum blockchain obavlja 15 transakcija u sekundi, ali izvještaji o visokim naknadama zbog zagušenja mreže natjerali su trgovce da se malo uskomešaju.

bitcoin twitter

Na osnovu testova, kaže se da Cardano obavlja 257 transakcija u sekundi i potencijalno mnogo više sa nadogradnjama, dok Solana može obaviti 50.000 transakcija u sekundi.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.