basel committe

Bazelski komitet za bankarsku superviziju podržava globalna pravila kripto bankarstva koja će se implementirati do 2025

Pravila su sugerisala da izloženost banke određenim kripto aktivama ne smije prelaziti 2% i uopšteno bi trebala biti niža od 1%.

Bazelski komitet za bankarsku superviziju (BCBS) odobrio je svoja globalna pravila kripto bankarstva za implementaciju do 1. januara 2025. godine, navodi se u saopštenju poslatom e-mailom u petak.

U propratnom dokumentu komiteta, koji je glavni postavljač globalnih standarda za prudencijalno regulisanje banaka, sugerisano je da izloženost banke određenim kripto aktivama ne smije biti veća od 2% i da bi trebala biti niža od 1%. U ova posebna sredstva spadaće tokenizirana tradicionalna imovina uključujući nezamjenjive tokene, stabilne coine i kripto imovinu bez podrške koji ne ispunjavaju uslove klasifikacije. U međuvremenu, ona sredstva sa gornje liste koja ispunjavaju kriterijume „podliježu kapitalnim zahtjevima na osnovu pondera rizika izloženosti kako je navedeno u postojećem Bazelskom okviru“.

Prethodno je grupa od osam tradicionalnih finansijskih lobističkih grupa pisala komitetu sugerišući da bi samo 1% gornje granice za banke moglo biti previše restriktivno i moglo bi poremetiti inovacije korištenjem tehnologije distribuirane knjige. Sada ima više prostora za manevrisanje.

“Današnja podrška GHOS-a (Grupa guvernera centralnih banaka i šefova supervizije) označava važnu prekretnicu u razvoju globalne regulatorne osnove za ublažavanje rizika za banke po pitanju kripto imovine”, rekao je Tiff Macklem, predsjednik GHOS-a, nadzornog tijela komitetu.

Klasifikacioni uslovi koje je komisija postavila uključuju osiguranje da kripto prođe test rizika otkupa i test osnovnog rizika. “Test rizika otkupa je da se osigura da su rezervna sredstva dovoljna da omoguće da se kripto imovina može otkupiti u svakom trenutku”, navodi se u izvještaju. U međuvremenu, test bazičnog rizika “ima za cilj da osigura da vlasnik kripto imovine može da je proda na tržištu za iznos koji blisko prati fiksiranu vrijednost”, navodi se u izvještaju.

Regulatori su oprezno pristupili regulaciji kripto sektora, koji je u posljednje vrijeme bio izuzetno promjenjiv. Milijarde dolara izbrisane su sa kripto tržišta u roku od godinu dana nakon pada Terra, FTX-a ,njihovih povezanih kompanija i tokena.

Kripto standardi koje je postavio odbor će uskoro biti dodati u konsolidovani Bazelski okvir, navodi se u izvještaju. Da li će se ova pravila primjenjivati ili ne, zavisiće o pojedinačnim jurisdikcijama.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.