thaisec

Tajlandski SEC zabranjuje korištenje kripto imovine za kreditiranje i ulaganja

 

Propisi o zaštiti investitora raspravljaju se od septembra 2022. godine usred krize kripto pozajmljivanja zbog koje su firme kao što su BlockFi i Celsius proglasile bankrot.

Tajlandska komisija za vrijednosne papire i berzu (SEC) izdala je nova pravila za pružaoce usluga digitalne imovine fokusirane na zaštitu investitora.

Nove smjernice zahtijevaju od pružaoca usluga digitalne imovine da ponude adekvatna upozorenja koja ističu rizike povezane s trgovanjem kriptovalutama. Sve platforme moraju prikazati poruku koja glasi:

Kriptovalute su visokog rizika. Molimo vas da temeljno proučite i shvatite rizike kriptovaluta, jer možete izgubiti cijeli iznos ulaganja.”

Poruka upozorenja mora biti jasno vidljiva, a prije nego što korisnici mogu koristiti uslugu, poslovni subjekt mora organizovati da korisnici daju saglasnost i priznaju rizike.

Osim odricanja od rizika trgovanja, nove smjernice takođe zabranjuju pružaocima usluga da koriste sredstva klijenata za kreditiranje ili ulaganja.

Tajlandski SEC zabranio je usluge kripto pozajmljivanja, čime je zabranio kripto platformama da nude bilo kakav oblik povrata na deponovane kriptovalute od strane kupaca. Cilj SEC-a je da poveća zaštitu investitora od rizika usluga kreditiranja. Novi propisi stupaju na snagu 31. jula 2023. godine.

Rasprava oko novih propisa za zaštitu investitora počela je 1. septembra 2022. godine, kada je SEC odobrio potrebu za sigurnosnim upozorenjima operatera poslovanja s kriptovalutama kako bi otkrili rizike trgovanja kriptovalutama. Na sastancima 1. decembra 2022. i 11. maja 2023. razmatrana su pravila koja zabranjuju operaterima poslovanja sa digitalnom imovinom da pružaju usluge ili podržavaju usluge primanja depozita i pozajmljivanja.

Nova pravila zaštite investitora dolaze nakon velike krize kripto pozajmljivanja tokom medvjeđeg tržišta 2022. Nekoliko kompanija za kriptovalute, koje su prikupile milijarde depozita klijenata obećavajući velike prinose, propalo je tokom medvjeđeg tržišta. Vodeće kompanije za kreditiranje, uključujući Celsius i BlockFi, podnijele su zahtjev za stečaj, što je rezultiralo time da je novac investitora zapeo u stečajnom postupku.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.