etoro

EToro osigurava kripto registraciju na Kipru kako bi se proširio u EU

 

 

Prema riječima zamjenice generalnog direktora eToroa Hedve Bera, Evropa je “izuzetno važna” za kompaniju jer je većina eToro korisnika smještena u regiji.

Brokerska firma eToro koja je naklonjena kriptovalutama proširuje svoje kripto usluge širom svijeta nakon što je dobila novo regulatorno odobrenje u Evropi.

EToro je dobio registraciju dobavljača usluga kripto imovine (CASP) od Kiparske komisije za hartije od vrijednosti (CySEC), što je firma službeno objavila 21. septembra.

Prema eToro-u, registracija će ga ovlastiti da nudi regulisane kripto usluge svim zemljama u Evropskoj uniji iz jednog entiteta poznatog kao eToro Europe Digital Assets. Registracija će posebno stupiti na snagu kada u decembru 2024. stupi na snagu Uredba EU o tržištima kripto-aktive (MiCA).

Prema riječima zamjenice izvršnog direktora eToroa Hedve Bera, registracija pokazuje da je eToro „100% spreman da prihvati novu eru za kriptovalute kada MiCA stupi na snagu sljedeće godine“.

Neke druge velike kripto firme, kao što je Bybit exchange, takođe su proširile svoje prisustvo u EU pribavljanjem CySEC registracije. S druge strane, Binance je u junu podnio zahtjev za odjavu na Kipru, tvrdeći da se želi fokusirati na “veća tržišta”.

EToro-vo nedavno odobrenje kriptovaluta na Kipru prati sličnu regulatornu prekretnicu u Španiji. U julu 2023. godine, Banka Španije je odobrila registraciju eToro-a kao pružaoca usluge zamjene virtuelne valute za fiat valutu i usluge čuvanja elektronskog novčanika. Ranije je eToro takođe osigurao registraciju dobavljača usluga digitalne imovine od francuskog finansijskog regulatora, Autorité des Marchés Financiers.

Glavna kompanija za društvenu trgovinu i ulaganja u više sredstava, eToro, dospjela je na naslovne strane u aprilu 2023. udruživši se s kompanijom “X” Elona Muska (bivši Twitter) kako bi pomogla platformi društvenih medija da pokrene trgovinu kriptovalutama i dionicama.

Firma se takođe suočila s nekim problemima u Australiji ranije ove godine, a australijska komisija za vrijednosne papire i investicije tužila je eToro zbog “nestabilnih” trgovačkih proizvoda u avgustu.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.