eToro zaustavlja kupovinu ALGO, MANA, MATIC i DASH za američke kupce

Firma je rekla da ostaje “pristaša” kripto sektora i sugerisala je da je taj potez bio isključivo kako bi se izbjegla bilo kakva potencijalna neusklađenost sa propisima.

Platforma za maloprodaju eToro zaustavila je kupovinu Algoranda ALGO $0,12, Decentraland MANA $0,35, Polygon MATIC $0,6525 i Dash DASH $29 za kupce u Sjedinjenim Državama kao odgovor na tokene koji su označeni kao vrijednosni papiri u nedavnim tužbama SEC-a.

Ovaj potez dolazi samo nekoliko dana nakon što je konkurent Robinhood takođe zaustavio podršku za MATIC zajedno sa Cardanom ADA 0,283 dolara i Solana SOL 16 dolara, dvije druge kriptovalute koje Komisija za vrijednosne papire i razmjenu Sjedinjenih Država smatra vrijednosnim papirima.

U objavi ne tviteru od 12. juna, eToro US je napomenuo da je pregledao svoje kriptovalute „u svjetlu brzog razvoja regulative“ i „skorašnjih dešavanja“ sa SEC-om.

Imovina je zvanično skinuta sa liste od 6:00 ujutro po istočnom vremenu 12. juna; međutim, korisnici eToro-a u SAD-u će i dalje moći držati i prodavati ovu imovinu.

Ostajemo pristalice kripto imovine i vjerujemo u važnost ponude našim korisnicima pristup raznolikom rasponu klasa imovine, što uključuje dionice, ETF-ove i opcije. Posvećeni smo bliskoj saradnji s regulatorima širom svijeta kako bismo oblikovali budućnost kripto industrije i zagovarali pristup za običnog investitora“, navela je firma.

S obzirom na to da je SEC sada u tužbama protiv Binancea i Coinbasea jer je tvrdio da su glavna sredstva kao što su ADA, SOL, MATIC, MANA, ALGO i nekoliko drugih vrijednosni papiri.

Članovi zajednice su se pitali zašto eToro US nije spomenuo ništa o SOL-u, koji se takođe smatrao osiguranjem u nedavnim tužbama. Međutim, glasnogovornik eToro-a je pojasnio da SOL nije dio eToro US ponude.

Ovo nije prvi put da je eToro US prestao da zaustavlja pristup određenim sredstvima kao odgovor na SEC pogodan za sudske sporove. U decembru 2020., kompanija je takođe uklonila Ripple XRP 0,56 dolara nakon tužbe SEC-a protiv Ripple Labsa.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.