australia atm

Australija je na trećem mjestu po instaliranju kripto bankomata nakon SAD-a i Kanade

Australija sada ima 234 kripto bankomata, što ovu zemlju stavlja na treće mjesto u svijetu, prestižući Španiju.

Uprkos medvjeđem tržištu i rekordno niskoj dinamici novih instalacija Bitcoin bankomata širom svijeta, Australija je izbila među tri vodeće zemlje na svijetu po broju kripto bankomata. Tek u prvim danima januara, Australijanci su stigli do četvrtog mesta – od tada je instalirano još 16 mašina.

Prema podacima Coinatmradara, Australija sada ima 234 kripto bankomata, što ovu zemlju stavlja na treće mjesto u svijetu nakon Sjedinjenih Država i Kanade. Za tri sedmice nadmašila je Španiju, koja posjeduje 222 kripto bankomata.

Sve je u dinamici — Australija je postavila 99 kripto bankomata, što je skoro polovina njenog ukupnog broja, u samo posljednja tri mjeseca 2022. A od 1. januara Australija je instalirala 16 novih mašina, dok je Španija zapravo izgubila četiri, a El Salvador, koji drži peto mjesto u svijetu, nije postavio nijedan novi bankomat.

australia atm 1

Sve u svemu, brojke u Australiji, kao I u Španiji i Salvadoru, teško da bi se mogle mjeriti s ogromnim udjelom kripto bankomata u SAD-u. U Sjedinjenim Državama se nalazi 33.387 kripto bankomata (86,9%) svih mašina na svijetu. Zajedno sa Kanadom, koja ima 2.556, ove dvije zemlje posjeduju zapanjujućih 94,4% svih kripto bankomata.

Jednogodišnje medvjeđe tržište 2022. godine, praćeno geopolitičkim tenzijama i globalnom inflacijom, rezultiralo je dramatičnim usporavanjem instalacija kripto bankomata. Samo 94 Bitcoin bankomata dodano je u globalnu mrežu od jula do kraja 2022. godine, za razliku od 4.169 bankomata tokom prve polovine 2022. godine.

U januaru je australijski grad Coolangatta dobio svoj prvi Bitcoin bankomat sa integrisanim Lightning Network mogućnostima. Radi slično tradicionalnim kripto bankomatima, ali štedi značajno vrijeme zbog Lightning rješenja sloja 2, a takođe omogućava i kupovinu vrlo malih količina BTC-a.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.