spanija

Španija je pretekla El Salvador i postala treće najveće čvorište za kripto bankomate

 Španija trenutno ima 215 kripto bankomata, gurajući El Salvador – dom za 212 kripto bankomata – na četvrtu poziciju nakon što je nadmašila ovu zemlju za 3 kripto bankomata.

Evropska zemlja Španija zvanično je dom treće po veličini mreže bitkoina i bankomata za kriptovalute nakon Sjedinjenih Država i Kanade.

Podaci iz CoinATMRadar-a potvrđuju da Španija predstavlja 0,6% globalnih instalacija kripto bankomata.

Štaviše, otkriće stavlja Španiju kao najveći udio u kripto bankomatima u Evropi, što predstavlja 14,65% ukupnih instalacija na kontinentu, a zatim slijede Švicarska (144 bankomata), Poljska (142 bankomata) i Rumunija (135 bankomata).

spanija 1

Samo u 2022. Španija je instalirala 43 kripto bankomata i ranije je podijelila svoju namjeru da instalira ukupno preko 100 bankomata do kraja godine – što je ukupno gotovo 300 kripto bankomata kada ovo bude završeno.

MediaMarkt, njemački trgovac elektronikom, i Confinity, između ostalih, predvode akciju instaliranja kripto bankomata širom Austrije, Njemačke, Španije i Grčke.

Nasuprot ovom, globalne instalacije kripto bankomata zabilježile su negativan rast od septembra 2022. i na putu su sporog oporavka u vrijeme pisanja. Proračuni zasnovani na podacima iz posljednjih 60 dana pokazuju da se dnevno širom svijeta instalira oko sedam kripto bankomata.

Grčka zauzima šesto mjesto po broju bankomata za kriptovalute, a sa prilivom turista, operater Bitcoin bankomata BCash podijelio je uvide u statistiku korištenja u zemlji.

U razgovoru za Cointelegraph, izvršni direktor i suosnivač BCash-a, Dimitrios Tsangalidis, otkrio je da uprkos instaliranju kripto bankomata u turističkim žarištima, većina upotrebe dolazi iz glavnog gradskog područja.

Međutim, ostrvo Krit privlači “veoma lojalnu gomilu kriptovaluta”, kako je objasnio Tsangalidis:

“Postoji snažna kripto zajednica u Heraklionu na Kritu koji je lokacija jednog od naših bankomata.”

Prema Tsangalidisu, kombinacija kripto zime i turističke sezone rezultirala je usporavanjem redovnog prometa u korištenju kripto bankomata.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.