btc atm

Bitcoin ekosistem pravi zaokret putem globalnih instalacija bankomata

Na polovini 2022. godine, broj instaliranih BTC bankomata opao je za 89,75% do maja, nakon čega je uslijedio brz povratak u junu.

Instalacije bankomata Bitcoin (BTC) označile su novi povratak jer je u junu 2022. godine po prvi put ove godine došlo do preokreta petomjesečne silazne putanje.

Globalne instalacije bankomata širom svijeta konstantno su padale tokom cijele godine, a u maju je zabilježen najmanji broj od 205 instaliranih bankomata. Međutim, u junu je u samo prvih deset dana instalirano preko 882 bankomata.

btc atm 1

Kao što je vidljivo iz gornjeg grafikona, pad u maju 2022. dostigao je raspon koji je posljednji put viđen prije tri godine 2019. Tokom posljednje dvije godine, 2020. i 2021., instalacije Bitcoin bankomata su stalno rasle zahvaljujući prijateljskom regulatornom okruženju usred nagrađivanog tržišta kada su brojne kriptovalute u trenutku dostigle vrhunac svih vremena.

Osim toga, korištenje Bitcoina kao zakonskog sredstva plaćanja u El Salvadoru doprinijelo je porastu instaliranja kripto bankomata u prošloj godini. Kina je takođe nametnula pokriće za trgovinu kriptovalutama i rudarenje, takođe je doprinijela privremenom usporavanju globalnog broja instaliranih bankomata. Iznenađujuće, uprkos regulatornim preprekama, Kina je izašla kao 2. vodeći centar za rudarenje Bitcoina uprkos zabrani kriptovaluta.

Instalacije kripto bankomata dostigle su vrhunac 2021. godine, a u decembru je bilo instalirano 1971 bankomat za mjesec dana. Međutim, do juna 2022. godine, brojke su pale za 89,75% do maja.

Prema Coin ATM Radar skali, koja se zasniva na podacima prikupljenim u posljednja dva mjeseca, u prosjeku se u svijetu instaliraju skoro 23 kripto bankomata dnevno.

btc atm 2

Podaci takođe potvrđuju da je trenutno instalirano 38.000 operativnih bankomata širom svijeta u vrijeme pisanja ovog teksta. Kripto bankomati služe ključnoj svrsi za Bitcoin i kripto ekonomiju, omogućavajući korisnicima i investitorima da razmjenjuju svoje fiat valute za Bitcoin i obrnuto.

Od ukupnog broja, Sjedinjene Države predstavljaju 87,9% ukupne mreže kripto bankomata, odnosno 33.403 bankomata. Istaknuti proizvođači koji vode ovaj prostor po tržišnom udjelu su Genesis Coin (40,9%), General Bytes (21,6%), BitAccess (16,1%), Coinsource (5,4%) i Bitstop (4,8%).

Iako transakcije na bankomatima ne doprinose ukupnoj likvidnosti Bitcoin mreže, one pomažu investitorima da nabave kripto imovinu u odnosu na fiat valute. Kao rezultat toga, posjedovanje lokalnih kripto bankomata dovodi do usvajanja kriptovaluta u mainstream.

Na sličan način, El Salvador je, nakon što je prihvatio Bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja, svjedočio naglim porastom turizma. Prema izvještajima, turizam El Salvadora je porastao za 30% otkako je implementiran zakon o Bitcoinu.

U nedavnoj raspravi s Cointelegraphom, Dania Gonzalez, zamjenica Republike El Salvador, nedavno je otkrila plan zemlje da kupi još više bitcoina usred pada cijena.

Ono što je Nayib Bukele uradio je kupovina bitcoina i ostvarivanje profita u određenom strateškom trenutku“, rekao je Gonzalez.

Gonzalez je takođe ukazala da se strategija predsjednika El Salvadora Nayiba Bukelea već pokazala uspješnom u smislu socio-ekonomskog uticaja navodeći dva poduhvata – veterinarsku bolnicu i javnu školu – koji su bili mogući zahvaljujući proračunatim BTC investicijama.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.