el salvador bitcoin

El Salvador kupuje dip i dodaje još 500 bitcoina u svoj bilans stanja

El Salvador je upravo dodao još 15,5 miliona dolara bitcoina u svoj bilans stanja, dok najpopularnija svjetska kriptovaluta nastavlja rasprodaju.

U tvitu u ponedjeljak, predsjednik Nayib Bukele otkrio je da je zemlja kupila pad, dodajući još 500 bitkoina u državnu blagajnu.

To je najveća kupovina kovanica u El Salvadoru od kada je prvi put počeo da dodaje digitalnu valutu u svoj bilans u septembru 2021. – istog mjeseca kada je postala prva zemlja koja je usvojila bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja, uz američki dolar.

Bitcoin je pao za više od 8% u posljednja 24 sata, i skoro 55% je niži od rekordnog maksimuma u novembru.
El Salvador je kupio bitcoin po prosječnoj cijeni od 30.744 dolara, navodi se u tvitu predsjednika.
Ukupna rezerva zemlje iznosi 2.301 bitcoin, ili oko 71,7 miliona dolara po trenutnim cijenama, na osnovu podataka koje prati Bloomberg.

Ovo je posljednja u nizu kupovine u posljednjih devet mjeseci, u kojima je predsjednik Bukele – koji je svoju političku sudbinu povezao s uspjehom bitcoin eksperimenta u zemlji – udvostručio svoju opkladu na bitcoin, dok je tržište kriptovaluta naglo palo.

Odluka zemlje da se osloni na bitcoin nije bez skeptika koji posljednjih mjeseci dobijaju na zamahu.
Mjesecima je Međunarodni monetarni fond oplakivao Bukeleov eksperiment s bitcoinima.
U januaru je MMF natjerao Salvador da odbaci bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja.
Direktori MMF-a “naglasili su da postoje veliki rizici povezani s korištenjem bitcoina za finansijsku stabilnost, finansijski integritet i zaštitu potrošača, kao i povezane fiskalne potencijalne obaveze”.

Izvještaj, koji je objavljen nakon bilateralnih razgovora sa Salvadorom, nastavio je sa “pozivanim” vlastima da suze opseg svog zakona o bitcoinima uklanjanjem statusa bitcoina kao legalnog novca.

U izvještaju MMF-a se dalje navodi da su neki direktori izrazili zabrinutost zbog rizika povezanih s izdavanjem obveznica podržanih bitcoinima, pozivajući se na predsjednikov plan da prikupi milijardu dolara putem “Bitcoin obveznice” u partnerstvu s Blockstreamom, kompanijom za infrastrukturu digitalne imovine. Međutim, ta ponuda obveznica je stavljena na led u martu, zbog “nepovoljnih tržišnih uslova”, rekao je ministar finansija Alejandro Zelaya.

Dio nacionalnog prelaska El Salvadora na bitcoin uključivao je i pokretanje nacionalnog virtualnog novčanika pod nazivom Chivo koji nudi transakcije bez naknade i omogućava brza prekogranična plaćanja. Za zemlju u kojoj 70% građana nema pristup tradicionalnim finansijskim uslugama, Chivo bi trebao ponuditi pogodnu rampu za one koji nikada nisu bili dio bankarskog sistema.

Direktori MMF-a složili su se da bi e-novčanik Chivo mogao olakšati digitalna plaćanja, čime bi se pomoglo u “podsticanju finansijske uključenosti”, iako su naglasili potrebu za “strogom regulacijom i nadzorom”. Mnogi Salvadorci su prijavili slučajeve krađe identiteta, u kojima hakeri koriste svoj nacionalni matični broj da otvore Chivo e-novčanik, kako bi uzeli besplatni bitcoin u vrijednosti od 30 dolara koje je ponudila vlada kao poticaj.
Izveštaj objavljen u aprilu od strane američkog Nacionalnog biroa za ekonomska istraživanja takođe je pokazao da je samo 20% onih koji su preuzeli novčanik nastavilo da ga koristi nakon što su potrošili bonus od 30 dolara. Istraživanje je zasnovano na “nacionalno reprezentativnom istraživanju” koje je obuhvatilo 1.800 domaćinstava.
El Salvador od početka 2021. pokušava osigurati zajam od 1,3 milijarde dolara od MMF-a – čini se da je ovaj pokušaj pokvario ovaj spor oko bitcoina.

Zemlja će morati da smisli neki drugi zaštitni mehanizam kako bi osigurala svoje finansije. MMF predviđa da će prema sadašnjoj politici javni dug porasti na 96% BDP-a do 2026. godine, što će zemlju staviti na “neodrživu stazu”.

 

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.