bitcoin city

El Salvador će izgraditi prvi „Bitcoin City“ podržan BTC obveznicama

Mnogi Salvadorci su skeptični prema Bitcoin-u i njegovo nedavno uvođenje je podstaklo proteste protiv vlade.
El Salvador planira da izgradi prvi “Bitcoin City” na svijetu, prvobitno finansiran obveznicama koje podržavaju bitcoin, kaže predsednik Nayib Bukele, udvostručujući svoju opkladu da iskoristi kriptovalutu za podsticanje investicija u toj centralnoameričkoj zemlji.

Govoreći na događaju na zatvaranju jednonedeljne promocije bitcoina u Salvadoru, Bukele je rekao da će grad planiran u istočnom regionu La Union dobiti geotermalnu energiju iz vulkana i neće naplaćivati nikakve poreze osim poreza na dodatu vrijednost (PDV).

„Investirajte ovde i zaradite novac koji želite“, rekao je Bukele, obučen u bijelo i sa bejzbol kapom naopako, u odmaralištu Mizata u subotu. „Ovo je potpuno ekološki grad koji radi i koji se puni energijom vulkana.

Polovina PDV-a bi se koristila za finansiranje obveznica izdatih za izgradnju grada, a druga polovina bi plaćala usluge kao što je odvoz otpada, rekao je Bukele, procjenjujući da bi javna infrastruktura koštala oko 300.000 bitcoina (17,7 milijardi dolara). El Salvador je u septembru postao prva zemlja na svijetu koja je usvojila Bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja.

Uporedivši svoj plan sa gradovima koje je osnovao Aleksandar Veliki, Bukele je rekao da će Bitcoin City biti okrugao, sa aerodromom, stambenim i poslovnim zonama, i sa centralnim trgom dizajniranim da iz vazduha izgleda kao simbol bitcoin.

„Ako želite da se bitcoin proširi po svijetu, trebalo bi da izgradimo novu Aleksandriju“, rekao je Bukele, 40-godišnjak koji se bavi tehnologijom i koji se u septembru na Twitteru u očiglednoj šali proglasio „diktatorom“ Salvadora. El Salvador planira da izda početne obveznice 2022. godine, rekao je Bukele, sugerišući da će to biti za 60 dana.

Liquid Network

Samson Mow, glavni direktor za strategiju Blockstream blockchain tehnologije, rekao je na skupu da će prva desetogodišnja emisija, poznata kao „vulkanska obveznica“, biti vrijedna milijardu dolara, podržana bitcoinom i sa kuponom od 6,5%. Polovina sume bi otišla na kupovinu bitcoina na tržištu, rekao je on. Uslijedile bi i druge obveznice.

Poslije petogodišnje blokade, El Salvador bi počeo da prodaje dio bitcoina koji se koristi za finansiranje obveznica kako bi investitorima dao „dodatni kupon“, rekao je Mow, navodeći da će vrijednost kriptovalute nastaviti da raste. „Ovo će El Salvador učiniti finansijskim centrom svijeta“, rekao je on.

Obveznice bi bile izdate na „Liquid Networku”, mreži bočnog lanca bitcoina. Da bi olakšala proces, vlada El Salvadora radi na zakonu o hartijama od vrijednosti, a prva dozvola za upravljanje berzom bi pripala Bitfinexu, rekao je Mow. Kripto berza Bitfinex je navedena kao nosilac obveznice na prezentaciji iza Mow-a.

Jednom kada bude izdato 10 takvih obveznica, 5 milijardi dolara bitcoina bi bilo skinuto sa tržišta na nekoliko godina, rekao je Mow. „A ako se recimo još 10 zemalja odluči za obveznice, to je polovina tržišne kapitalizacije Bitcoin-a upravo tamo.

„Teorija igre“ o obveznicama dala je prednost prvom emitentu El Salvadoru, tvrdio je Mow, rekavši: „Ako bitcoin na petogodišnjem nivou dostigne vrijednost od milion dolara, što mislim da hoće, oni će prodati bitcoin za dva kvartala i nadoknaditi tih 500 miliona dolara.”

 

Upozorenje

Ovaj članak pruža informacije u obrazovne svrhe i ne nudi savjetodavne ili brokerske usluge, niti preporučuje posebne investicije, uključujući akcije, hartije od vrijednosti ili kriptovalute.