atm urugvaj

Urugvaj je instalirao svoj prvi Bitcoin bankomat

Urugvaj je navodno instalirao svoj prvi Bitcoin (BTC) bankomat, što ga čini 11. južnoameričkom zemljom koja je javno podsticala usvajanje kriptovaluta. Prije uključivanja Urugvaja, Južna Amerika je “ugostila” 79 bankomata, što je predstavljalo 0,2% globalnih instalacija BTC bankomata.

Prema Ámbitu, prvi kripto bankomat u Urugvaju instaliran je u priobalnom gradu Punta del Este, glavnoj turističkoj atrakciji u regiji. Prvi Bitcoin bankomat u Urugvaju razvijen je i instaliran u partnerstvu sa dvije lokalne kripto kompanije — URUBit i inBierto.

Kripto bankomat u Urugvaju trenutno podržava podizanje i depozite pet kriptovaluta, i to — BTC, Binance Coin (BNB), Binance USD (BUSD), Ferret Token (FRT) i Urubit (URUB). FRT i URUB su interne kriptovalute kojima upravljaju i distribuiraju URUBit i inBierto.

Adolfo Varela, izvršni direktor kompanije inBierto, potvrdio je da je inicijativu 100% finansirala vlada Urugvaja. inBierto je platforma za ulaganje u kripto, koja je također član Urugvajske komore za fintech (Cámara Uruguaya de Fintech), startup akceleratora fokusiranog na fintech sektor. URUBit je decentralizovani token kreiran u Urugvaju i raspoređen u Binance Smart Chain (BSC).

Podaci iz Coin ATM Radara pokazuju da Kolumbija prednjači na južnoameričkom tržištu sa 31 instalacijom kripto bankomata do danas, a slijede Brazil i Argentina sa 22 odnosno 11 instalacija.

Druge južnoameričke zemlje kao što su Ekvador, Venecuela, Aruba i Saint Kits i Nevis također su instalirale po jedan kripto bankomat.

Prošle godine, urugvajski senator je predstavio nacrt zakona kojim se želi regulisati kriptovaluta i omogućiti preduzećima da prihvate kriptovalute.

Senator Juan Sartori nije bio zainteresovan za usvajanje kriptovaluta kao zakonskog sredstva plaćanja. Umjesto toga, predložio je:
“Danas predstavljamo prijedlog zakona koji nastoji uspostaviti legitimnu, legalnu i sigurnu upotrebu u poslovima vezanim za proizvodnju i komercijalizaciju virtuelnih valuta u Urugvaju.”

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.