ukraj

Ukrajinska centralna banka obustavlja elektronske transfere gotovine, pojačavajući slučaj upotrebe kriptovaluta

Ukrajinska centralna banka obustavlja digitalne transfere novca u okviru jedne od najnovijih mjera provedenih u vezi s proglašenjem vanrednog stanja širom zemlje.

Narodna banka Ukrajine naredila je izdavaocima elektronskog novca (e-novca) da obustave izdavanje e-novca i dopunjavanje elektronskih novčanika e-novcem. U pisanom nalogu je takođe navedeno da je distribucija elektronskog novca privremeno zabranjena.

Referenca na elektronski novac se vjerovatno odnosi na fiat valute koje se drže na digitalnim računima preko platformi kao što su Venmo ili PayPal.

Ovo je jedno od mnogih novih pravila koje je uvela centralna banka zemlje dok ruske snage opkoljavaju Ukrajinu.

Narodna banka Ukrajine objavila je u četvrtak saopštenje sa nizom rezolucija, uključujući nalog da se suspenduje devizno tržište, ograniči podizanje gotovine i zabrani izdavanje deviza sa bankovnih računa građana.

Dok Ukrajina razbija puteve do gotovine, a Moskva pokreće zračne napade i kopnene trupe, neki ukrajinci se umjesto toga okreću kriptovalutama.

Kuna, popularna ukrajinska kripto berza, pokazuje da domaći kupci plaćaju premiju za tetherov USDT stabilni coin, koji je vezan za cijenu američkog dolara.

“Ne vjerujemo vladi. Ne vjerujemo bankarskom sistemu. Ne vjerujemo lokalnoj valuti”, rekao je Michael Chobanian, osnivač Kune, u intervjuu za Coindesk. “Većina ljudi nema šta drugo da bira osim kriptovaluta.”

Tether je najpopularniji stabilni novčić po tržišnoj kapitalizaciji od skoro 80 milijardi dolara, a za razliku od kriptovaluta kao što su bitcoin i ethereum — koje su doživjele veliku volatilnost posljednjih sedmica usred rastućih geopolitičkih tenzija — tether je, kao i drugi stabilni novčići te vrste, općenito prilično stabilne vrijednosti.

Međutim, prema trenutnom kursu, cijena za 1 USDT je ​​otprilike 32 ukrajinske grivne (nacionalna valuta), ili 1,10 dolara, zahvaljujući povećanoj potražnji.

Ukrajinski čelnici mjesecima traže da se rebrendiraju kao Meka za digitalne valute.

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy potpisao je zakon 2021. koji je otvorio put centralnoj banci zemlje za izdavanje vlastite digitalne valute, a predsjednik i parlament nedavno su se dogovorili o zakonu za legalizaciju i reguliranje kriptovalute.

Tokom službene državne posjete SAD-u u kolovozu 2021. godine, Zelenskyy je govorio o nadolazećem „pravnom inovativnom tržištu virtualne imovine“ u Ukrajini kao o prodajnoj tački za ulaganja, a ministar digitalne transformacije Mihajlo Fedorov rekao je da zemlja modernizuje svoje tržište plaćanja tako da bi Nacionalna banka mogla da izdaje digitalnu valutu.

Prije ruskog napada, Ukrajina je imala planove da otvori tržište kriptovaluta za preduzeća i investitore, navodi Kyiv Post. Najviši državni zvaničnici takođe su reklamirali svoje kriptovalute investitorima i fondovima rizičnog kapitala u Silicijumskoj dolini – ali ruska invazija je povukla fokus sa ovih napora.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.