ukrajina

Ukrajina već trguje više kriptovaluta nego fiat valuta, a imovina poput bitcoina je zvanično legalna

U četvrtak je ukrajinski parlament usvojio zakon o legalizaciji kriptovalute, pripremajući okvir za regulaciju i upravljanje digitalnom imovinom poput bitcoina.

“Ovo će legalizovati kripto berze i kriptovalute, a Ukrajinci bi mogli zaštititi svoju imovinu od moguće zloupotrebe ili prevare”, objavio je na Twitteru zamjenik ukrajinskog premijera i ministar digitalne transformacije Mihail Fedorov.

Ukrajinski parlament je prethodno prošlog septembra usvojio zakon o legalizaciji kriptovaluta, ali je predsednik Volodimir Zelenski uložio veto na zakon sledećeg meseca. Zelenskyy je rekao da Ukrajina ne može priuštiti stvaranje potpuno novog regulatornog sistema za upravljanje kriptovalutama.

Nova verzija zakona o virtuelnoj imovini, koja je usvojena u parlamentu u četvrtak, stavlja kriptoregulaciju pod nadzor Nacionalne komisije za vrijednosne papire i tržište dionica, prema prijedlogu Zelenskog.

Posebno, zakon ne prepoznaje Bitcoin ili druge kriptovalute kao zakonsko sredstvo plaćanja. Ukrajina nije otišla putem El Salvadora, koji je u septembru prošle godine usvojio Bitcoin kao zvaničnu valutu. Ali novi zakon će pružiti sigurnost preduzećima koja posluju u onome što je ranije bila siva zona.
„Učesnici na tržištu će dobiti pravnu zaštitu i priliku da donose odluke na osnovu otvorenih konsultacija sa vladinim agencijama“, rekao je Fedorov u zvaničnom saopštenju.

Uprkos prethodnom nedostatku formalne regulative, Ukrajina se već razvila kao vodeće evropsko središte za kripto industriju. Tržišna konsultantska kuća Chainalysis svrstala je Ukrajinu na četvrto mjesto u svijetu iza Vijetnama, Indije i Pakistana u svom Globalnom indeksu usvajanja kriptovaluta za 2021., koji mjeri obim i vrijednost kriptovaluta kojima se trguje u nekoj zemlji.

Prema New York Timesu, ova istočnoevropska zemlja dnevno obrađuje više transakcija u kriptovaluti nego u svojoj fiat valuti, grivni. U međuvremenu, Ukrajina već ima duboku bazu talenata programera željnih prodora u tehnologiju blockchain-a. Holandska IT kompanija Daxx postavila je Ukrajinu kao broj 1 po atraktivnosti u pogledu IT outsourcinga u 2021. godini i najbolju na svijetu za zapošljavanje programera.

Vladini zvaničnici se nadaju da će novi zakon privući više stranih ulaganja na rastuće ukrajinsko kripto tržište, iako bi fluktuirajuće tenzije sa Rusijom, manje naklonjenim kriptovalutama, mogle usporiti priliv kapitala. U četvrtak su mediji obavijestili da su minobacačke granate pogodile dječji vrtić u nemirnoj istočnoj Ukrajini, pri čemu proruski separatisti krive za napad ukrajinske snage, a ukrajinske snage krive proruske separatiste.

Osim ratne prijetnje, ruska ekonomska težina i njena ambivalentnost prema kriptovalutama mogli bi zasjeniti otvorenost Ukrajine. Rusija ostaje jedan od najvećih trgovinskih partnera Ukrajine, a ruska centralna banka razvija sopstvenu digitalnu valutu, istovremeno zalažući se za zabranu kriptovalute.

“Naš pozitivan stav o kriptovalutama zaista je u suprotnosti sa susjedima u kojima zvaničnici predlažu zabranu korištenja i rudarenja kriptovaluta,” rekao je zamjenik ukrajinskog ministra digitalne transformacije Oleksandr Bornyakov za Fortune u januaru. “Želio bih da ih podsjetim da će kripto regulacija funkcionisati bolje od zabrane.”

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.