russia

Rusija se sprema za kompletnu zabranu kriptovaluta

Banka Rusije je otkrila prijedloge koji će uticati na zabranu prodaje, rudarenja i cirkulacije kriptovaluta, kao dio radikalnog pokreta za koje finansijski šefovi kažu da bi mogli zaštititi ekonomiju od rizika povezanih sa digitalnim valutama.

U izjavi datoj u četvrtak, Centralna banka je rekla „status ruskog rublja, koji nije rezervna valuta, ne dozvoljava Rusiji da zauzme blag pristup ili ignoriše rastući rizik.“

Prema viđenju zvaničnika „savjetuju se dodatne mjere.“ Regulator je predložio dio mjera za koje kaže da bi mogle „umanjiti prijetnje povezane sa širenjem kritpovaluta,“ uključujući i zabranu transakcija sa ruskog tržišta, zabranu izdavanja digitalnih valuta i zabranu ulaganja finansijskim institucijama u kriptovalute.

Dodatno, rudarenje kriptovaluta bi bilo zabranjeno predloženim promjenama, kao i mogućnost isplate investitorima. Onima koji ne ispoštuju zakon prijeti krivično gonjenje.

U novembru, banka je izvijestila da se u Rusiji, svake godine, trguje oko 5 biliona dolara vrijednosti kriptovaluta, čineći ovu državu jednim od najvećih igrača na svijetu, u ovom tržištu. Zvaničnici su primjetili da je Rusija druga, pored turske, po broju korisnika koji posjećuju Binance berzu, online.

Dodatno, Rusija je treća država, poslije US i Kazahstana, po rudarenju Bitcoin-a. Bloomberg je izvijestio u četvrtak, da je Centralna banka kontaktirana od strane Federalne agencije za bezbijednost (FSB) oko navodne zabrinutosti da se kriptovalute koriste da se finansiraju mediji i političke organizacije označene kao „strani agenti“ putem prekookeanskih linkova za isplatu.

Prema dva anonimna izvora, bezbijednosna agencija je preporučila potpuno gašenje kripto operacija u Rusiji, i u skladu sa preporukama banka ih je i objavila.

Pored navodnog kripto uticaja na tržište, banka se u svojoj odluci takođe osvrnula na zabrinutost za uticaj na okolinu, tvrdeći da se širenje kripta može negativno odraziti na napore da se usvoje održivi energetski sistemi. U 2021. godini, analize su pokazale da Bitcoin, za proces rudarenja, koristi više električne energije, godišnje, nego cijela nacija Finske.

Kina je prošle godine dospjela u naslove, kada je zabranila kriptovalute u nekoliko navrata, prvo zabranjujući finansijski institucijama da se upuštaju u kripto transakcije, onda zabranjujući rudarenje, i na kraju potpuno zrbranjujući ovu tehnologiju u septembru. Vlada je izjavila da je bila zabrinuta za uticaj kriptovaluta na okolinu i da su se koristile za prevare i pranje novca, jer se mogu koristiti anonimno i van državnih finansijskih sistema. Prije ovoga, Kina je bila najpopularnija lokacija za rudarenje Bitcoin-a, ali ju je nakon zabrane zamijenila Amerika.

Devet država, uključujući Kinu, su potpuno zabranile kriptovalute, a još 42 države su uvele ograničenja koja ih čine jako teškim za korištenje. Broj država i nadležnosti koje su zabranile kripto, djelomično ili potpuno, se gotovo udvostručio od 2018. godine.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.